Brr… ale zrobiło się przenikliwe zimno na dworze. Na takie dni najlepsza jest gorąca, aromatyczna herbata z dodatkiem przypraw ( imbir, goździki, cynamon, kardamon), limonki i pomarańczy.
Lubię jak gorąca jeszcze herbata rozgrzewa mi dłonie, jak trzymam kubek. Na duszy też robi się cieplej.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2019/12/416AAACC-8F8F-4D8D-97F7-C97D290595CC-683x1024.jpeg)
Składniki na garnek 2 litrowy
Płaska łyżka czarnej herbaty,
1 pomarańcza,
1 limonka,
Parę ziaren goździków – około 15
Kawałek laski cynamonu,
Łyżeczka ziaren kardamonu,
Kawałek imbiru – około 5-7 cm,
2 łyżki miodu.
Wykonanie
Imbir obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.
Limonkę i pomarańczę myjemy, sparzamy wrzątkiem. Następnie kroimy po połowie w plasterki. Połowę zostawiamy do wyciśnięcia do herbaty.
W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy herbatę, przyprawy ( kardamon, cynamon, imbir, goździki), gotujemy chwilę aby napar nabrał mocy i aromatu.
Odcedzamy herbatę do dzbanka, dodajemy do jeszcze gorącej plasterki limonki, pomarańczy i mieszamy.
Po chwili dodajemy sok z wyciśniętej limonki i pomarańczy i miód.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2019/12/7776F5D3-AD06-4C4A-AADC-E4F6A68FAF77-683x1024.jpeg)
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz