Lemoniada z jeżyn i pomarańczy

Upalny weekend przed nami więc zimne, energetyczne napoje będą bardzo wskazane. Lemoniady z dodatkiem świeżych owoców, z kostkami lodu i mięty chłodzą idealnie.

Dzisiaj propozycja na lemoniadę ze świeżych jeżyn bo są teraz na straganach, z dodatkiem soku z pomarańczy, imbiru, miodu i mięty. Doskonała, aromatyczna i zimna.

Składniki

1 pomarańcza,
1 łyżeczka miodu,

Około 1 cm korzeń imbiru,

1 – 1 1/2 litr wody przegotowanej,

Kostki lodu,

Świeże  jeżyny – szklanka lub więcej,

Parę listków świeżej mięty

WykonaniePomarańczę myjemy, wyparzamy i z 3/4  wyciskamy sok. 

Jeżyny myjemy i połowę blendujemy z miodem i imbirem.

Wodę przegotowaną studzimy, dodajemy do niej sok z pomarańczy, zblendowane jeżyny i mieszamy.

Do gotowej   lemoniady  dodajemy listki mięty,  kawałki pomarańczy, kostki lodu mieszamy i mamy pyszną lemoniadę na upalne dni.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Sierpień 25
    Odpowiedz

    wygląda super i bardzo intryguje połączenie smaków 🙂 pycha!

  2. Brenia
    Sierpień 25
    Odpowiedz

    Jest pyszna, polecam !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.