Upalny weekend przed nami więc zimne, energetyczne napoje będą bardzo wskazane. Lemoniady z dodatkiem świeżych owoców, z kostkami lodu i mięty chłodzą idealnie.
Dzisiaj propozycja na lemoniadę ze świeżych jeżyn bo są teraz na straganach, z dodatkiem soku z pomarańczy, imbiru, miodu i mięty. Doskonała, aromatyczna i zimna.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/08/96B4999A-7499-47AF-AEFC-CC3AA10C514F-682x1024.jpeg)
Składniki
1 pomarańcza,
1 łyżeczka miodu,
Około 1 cm korzeń imbiru,
1 – 1 1/2 litr wody przegotowanej,
Kostki lodu,
Świeże jeżyny – szklanka lub więcej,
Parę listków świeżej mięty
WykonaniePomarańczę myjemy, wyparzamy i z 3/4 wyciskamy sok.
Jeżyny myjemy i połowę blendujemy z miodem i imbirem.
Wodę przegotowaną studzimy, dodajemy do niej sok z pomarańczy, zblendowane jeżyny i mieszamy.
Do gotowej lemoniady dodajemy listki mięty, kawałki pomarańczy, kostki lodu mieszamy i mamy pyszną lemoniadę na upalne dni.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/08/B5CF81A0-536C-4611-B08E-D1875A987353-682x1024.jpeg)
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/08/EBB6946C-3B5B-4E3E-BE20-3D8777BD3CD1-1024x682.jpeg)
wygląda super i bardzo intryguje połączenie smaków 🙂 pycha!
Jest pyszna, polecam !