Gofry z cukinii z wędzonym łososiem

Po tłustym czwartku, wszystko co nie jest słodkie smakuje wyjątkowo. 
Gofry w wydaniu wytrawnym są rewelacyjne z różnymi dodatkami i zastępują doskonale pieczywo. 

Dzisiaj mam dla Was gofry z cukinii, z dodatkiem cebulki, czosnku i sera. Są aromatyczne, puszyste i z serkiem śmietankowym i wędzonym łososiem smakują wybornie.

Ciasto na gofry:

Składniki:

1 średnia cukinia,

2-3 łyżki mąki pszennej/orkiszowej jasnej,

1 mała czerwona cebula,

Ząbek czosnku,

1 jajko,Sól, pieprz

3 łyżki startego sera parmezanu,

50 g sera mozarella – starty,

Wędzony łosoś, 

Serek śmietanowy – np Filadelfia,

Cytryna

Wykonanie:

Gofrownicę włączamy, aby się dobrze nagrzała. Smarujemy olejem.

Cukinię ścieramy na grubym tarku, solimy i zostawiamy na chwilę. Następnie odciskamy z niej wodę. 

Do miski dajemy cukinię, mąkę, jajko, sery, pokrojoną drobno cebulę, wyciśnięty czosnek, pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. Z solą uważamy bo cukinia już była solona i lepiej nie dawać- ja zapomniałam i gofry były trochę słone.  

Gofrownica musi być dobrze nagrzana.  Gotowe ciasto wlewamy na gofrownicę, tak aby pokryło tylko część formy ( ja dałam 1 1/2  łyżki ciasta) i pieczemy około 4-5 minut. (Czas pieczenia zależy od mocy jaką ma nasza gofrownica). W międzyczasie odwracamy gofry a gotowe wyjmujemy.

Podajemy z serkiem śmietankowym, plastrami wędzonego łososia i skrapiamy sokiem z cytryny.


Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.