Po tłustym czwartku, wszystko co nie jest słodkie smakuje wyjątkowo.
Gofry w wydaniu wytrawnym są rewelacyjne z różnymi dodatkami i zastępują doskonale pieczywo.
Dzisiaj mam dla Was gofry z cukinii, z dodatkiem cebulki, czosnku i sera. Są aromatyczne, puszyste i z serkiem śmietankowym i wędzonym łososiem smakują wybornie.
Ciasto na gofry:
Składniki:
1 średnia cukinia,
2-3 łyżki mąki pszennej/orkiszowej jasnej,
1 mała czerwona cebula,
Ząbek czosnku,
1 jajko,Sól, pieprz
3 łyżki startego sera parmezanu,
50 g sera mozarella – starty,
Wędzony łosoś,
Serek śmietanowy – np Filadelfia,
Cytryna
Wykonanie:
Gofrownicę włączamy, aby się dobrze nagrzała. Smarujemy olejem.
Cukinię ścieramy na grubym tarku, solimy i zostawiamy na chwilę. Następnie odciskamy z niej wodę.
Do miski dajemy cukinię, mąkę, jajko, sery, pokrojoną drobno cebulę, wyciśnięty czosnek, pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. Z solą uważamy bo cukinia już była solona i lepiej nie dawać- ja zapomniałam i gofry były trochę słone.
Gofrownica musi być dobrze nagrzana. Gotowe ciasto wlewamy na gofrownicę, tak aby pokryło tylko część formy ( ja dałam 1 1/2 łyżki ciasta) i pieczemy około 4-5 minut. (Czas pieczenia zależy od mocy jaką ma nasza gofrownica). W międzyczasie odwracamy gofry a gotowe wyjmujemy.
Podajemy z serkiem śmietankowym, plastrami wędzonego łososia i skrapiamy sokiem z cytryny.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz