Quesadilla z krewetkami i cukinią ze słodko-pikantną salsą z mango

Chrupiące placki tortilli nadziane pysznym farszem z krewetek i cukinii to moja dzisiejsza propozycja na obiad lub kolację. Do tego salsa słodko-pikantna.
Quesadilla jest znakomitym daniem, gdzie farsz to kwestia naszego smaku. U mnie tym razem  krewetki z cukinią, w lekko pikantnym sosie, lekko ciągnący się ser i do tego salsa z mango. Pyszne i fajne jedzenie z przyjaciółmi czy rodziną.

Składniki na 2 porcje:

500 g krewetek królewskich świeżych,

1 papryczka chili,

5 ząbków czosnku,1 mała cukinia,

Oliwa,

sól , pieprz do smaku

Świeża kolendra,

4 placki tortilli,

100 g startej mozarelli,

1 mango,

sok z limonki,

oliwa

Przygotowanie:

Krewetki królewskie , świeże obieramy ze skorupek i myjemy.

Chilli kroimy razem z pestkami w małe kawałki. Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki.   Cukinię myjemy i kroimy w talarki.

Przygotowujemy salsę. Mango obieramy i kroimy w kostkę, dajemy do miski, dodajemy 1/2 chilli, pokrojoną drobno kolendrę ( 1 łyżkę) polewamy sokiem z limonki, oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy  czosnek, cukinię  i 1/2 chilli. Mieszamy i dusimy 4 minuty.

Dodajemy krewetki i dusimy jeszcze około 4 minut, mieszając od czasu do czasu.

Na patelni grillowej dajemy jeden placek z torilli, nakładamy pół porcji krewetek, posypujemy mozarella, przykrywamy drugim plackiem i grillujemy dwóch stron.

Podajemy z salsą z mango, listkami kolendry i skrapiamy sokiem z limonki.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.