Krewetki z mango i makaronem ryżowym

Danie dla smakoszy kuchni tajskiej, bardzo smaczne i apetyczne. Makaron ryżowy szybko się gotuje a w między czasie szybko przygotowujemy  pyszne dodatki do makaronu. Krewetki, mango, sos ostrygowy, cukinię, sezam…
Wszystko daje przepyszne danie, lekko pikantne a z dodatkiem soku z limonki delikatnie kwaśne. Słodkie mango przełamuje ostrość i kwaśność potrawy. Mniam

Składniki dla 2 osób:

10-12 świeżych, dużych krewetek ,

1/2 mango,

1/2 małej cukinii,

kawałek imbiru- 2 cm,

4 ząbki czosnku,

1/2 papryczki chilli,

3 łyżki sezamu,

3 łyżki sosu ostrygowego lub sojowego,

sok z 1/2 limonki,

Wykonanie:

Czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podobnie robimy z imbirem.

Mango obieramy i kroimy w kostkę. Papryczkę chilli kroimy w małe paski. Cukinię 

myjemy i kroimy w cienkie ćwiartki. Krewetki obieramy ze skorupek i myjemy.

Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy go zgodnie z instrukcją.

W woku rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek i imbir. Smażymy około 2 minuty. 

Dodajemy cukinię i ponownie smażymy 3 minuty, dodajemy krewetki, 2 łyżki sezamu i

smażymy 2 minuty. Dodajemy sos ostrygowy ( sojowy), sok z limonki i mieszamy. Jak 

makaron jest gotowy   to odcedzamy do, płuczemy w zimnej wodzie i 

dodajemy do reszty i dusimy wszystko razem około 5-7 minut, mieszając często.

Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy mango, mieszamy i wykładamy do 

misek. Na koniec posypujemy sezamem.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.