Krewetki z grilla z pikantną salsą z mango

Krewetki to trochę smak wakacji, najlepsze są zawsze w portowych miasteczkach, gdzie serwowane są świeże.. Dobra krewetka nie potrzebuje wiele dodatków 🙂

Do krewetek z grilla przygotowałam pikantną salsę z mango by dodać im nieco ostrości. Krewetki lubią towarzystwo czosnku, chilli pietruszki..

 

Składniki:

600 g krewetek świeżych,

100 ml białego wina,

5 ząbków czosnku,

2 limonki,

Szczypta chilli w proszku,

Oliwa do smażenia,

50 g masła

1 łyżka miodu

Świeże liście kolendry,

szczypta soli, pieprz

Salsa z mango

1 mango,

Sok z ½ cytryny,

Szczypta chilli w proszku,

Sól, pieprz

Wykonanie:

Krewetki myjemy, obieramy ze skorupek, oczyszczamy i wkładamy do miski.

W misce mieszamy wino, wyciśnięty czosnek, sok z 1 limonki, chilli oraz miód. Tak przygotowanym sosem polewamy krewetki, mieszamy i marynujemy, przechowujemy w lodówce 2 godziny.

Przygotowujemy salsę/ Mango obieramy, dajemy do blendera, dodajemy pozostałe składniki i blendujemy.

Krewetki nakłuwamy na patyczki, wcześniej zamoczone w oleju ( po 3 sztuki). Patelnię grillową smarujemy oliwą, podgrzewamy i smażymy  szaszłyki z krewetek około 4 min, z każdej strony.

Krewetki wykładamy na talerz,  posypujemy kolendrę i skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy z pikantną salsą z mango i sałatką z pomidorów z cebulką, oliwą, skropioną sokiem z cytryny.

Smacznego !

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.