Grillowane roladki z cukinii i boczku z sosem z fety

Wiosnę w tym roku mamy jak lato, jest piękna, ciepła  i słoneczna. To zachęca nas do grillowania i przebywania na powietrzu.

Dzisiaj mam dla Was przepyszne roladki z cukinii i plastrów boczku. Robi się je szybko i prosto. Do tego proponuję sos z sera fety. Znakomity !

Można go dodawać do innych dań z grilla. Jest kremowy, słonawy i doskonale komponuje się z warzywami z gilla lub z  mięsem.

 

Składniki:

1-2 cukinie nieduże raczej,

Około 10 – 12  plastrów gotowanego boczku,

Sos z fety:

100 g sera feta,

¼ szklanki gęstego jogurtu naturalnego,

2 ząbki czosnku,

2 łyżki oliwy,

Sok z ½ limonki,

Świeże liście bazylii i mięty,

Świeżo zmielony pieprz,

2 pomidory,

Cebula czerwona

Wykonanie

Przygotowujemy sos. Fetę, jogurt, wyciśnięty czosnek, sok z limonki blend ujemy na gładką masę. Dodajemy oliwę, pokrojone drobno zioła ( bazylię i miętę) i mieszamy, Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Soli nie dodajemy bo feta jest słona.

Przygotowujemy roladki. Cukinię myjemy, suszymy i kroimy na cienkie, długie  plastry. Zwijamy z boczkiem w roladki. Robimy to naprzemiennie tzn, raz plaster boczku jest na wierzchu, raz plastry cukinii. Nabijamy roladki na wykałaczkę.

Patelnię grillową rozgrzewamy  i smażymy roladki z dwóch stron.

Możemy również takie roladki nadziewać na patyczki do grillowania.

Podajemy z drobno pokrojonym  pomidorem, czerwoną cebulą i sosem z fety.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.