Filety z łososia z sosem truflowym

Czy lubicie smak trufli ? Ja jeszcze nie dawno nie byłam jego wielbicielką ale od tego roku mój smak wyrobił się i stałam się ich wielbicielką. Podczas pobytu w Toskanii, smak truflowy stał się moim ulubionym. Jadłam je z makaronem, na pizzy i zachwyciłam się smakiem.
Pasta truflowa dostępna jest już w Polsce, we włoskich delikatesach i nie tylko więc jeśli lubicie ich smak, mam propozycję na danie na świąteczny stół. Łosoś z sosem truflowym. Zamarynowany w sosie sojowym z musztardą, oliwą i sokiem z cytryny, zapieczony delikatnie i polany sosem przygotowanym z pasty truflowej, śmietanki i mąki. Jest przepyszny, robi się go szybko i wybornie smakuje  z pure ziemniaczanym.


Składniki

Filet z łososia – około 500 g,Świeży koperek,

Sól, pieprz cytrynowy,

Marynata do łososia:

Łyżka sosu sojowego,

Łyżeczka miodu,

oliwa,

łyżka soku z cytryny

Sos truflowy:

1/2 szklanki śmietanki 30 %,

2 łyżki pasty truflowej ze słoiczka,

Łyżeczka mąki pszennej,

Sól, pieprz

Wykonanie

Filet z łososia czyścimy z ości. Kroimy w średnie kawałki i doprawiamy solą i pieprzem.

Składniki na marynatę mieszamy.

Łososia dajemy do naczynia gdzie będziemy piec i  smarujemy  marynatą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 topni około  25- 30 minut.

Przygotowujemy sos truflowy.

Do garnka wlewamy śmietankę, dodajemy pastę truflową, mieszamy. Dodajemy mąkę, sól, pieprz i zagotowujemy.

Podajemy łososia z sosem truflowym  i z pure ziemniaczanym, skrapiamy sokiem z cytryny  i posypujemy jeszcze koperkiem.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.