Ciasto z bezą orzechową czyli trochę zmienione ciasto Santoska


Ciasta na świątecznym stole muszą być. U mnie ciasta i ciasteczka to podstawa do świątecznej kawy. Sernik, piernik staropolski, pierniczki no i jeszcze inne słodkości. 
Dzisiaj mam dla Was doskonałe, pyszne i eleganckie ciasto na kruchym spodzie, z bezą orzechową i dwoma kremami: kawowy i śmietanowy. Do tego jest jeszcze kajmak. Czyż to nie brzmi przepysznie ?
Moje ciasto to modyfikacja znanego ciasta Santoska. Jest równie pyszne jak oryginał. Może wygląda na pracochłonne ale tak nie jest.
Proponuje wcześniej upiec kruche ciasto i bezę i tylko przełożyć kremem przed świętami.



Składniki na blachę 23×28

Ciasto kruche

200 g  mąki pszennej,

100 g masła,

50 g cukru pudru,

3 żółtka

Beza orzechowa

5 białek,

100 g  drobnego cukru,

200 g orzechów włoskich,

Szczypta soli,

Łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem

500 g serka mascarpone,

400 ml śmietanki 36 %,

50 g cukru pudru,

Łyżeczka kawy w proszku i 2 łyżki wrzątku

Dodatkowo

300 g masy kajmakowej z puszki ,

100 g śmietanki 36 %

Płaska łyżeczka cukru pudru,

Kakao do posypania

Wykonanie

Przygotowujemy kruche ciasto.  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy masło  i siekamy. Następnie dodajemy  żółtka, cukier i  wyrabiamy ciasto. Dajemy do lodówki na pół godziny.

Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto wałkujemy i wykładamy na blachę, nakłuwamy widelcem i  pieczemy   w tem 180 stopni przez około 20 minut. Gotowe studzimy.

Przygotowujemy bezę.

Orzechy włoskie mielimy.
W misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Jak będą lekko sztywne dodajemy stopniowo cukier,  ubijamy na najwyższych obrotach aż będą kremowe i dobrze ubite.  Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy porcjami zmielone orzechy. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy delikatnie do połączenia.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i dajemy ubite białka z orzechami. Wyrównujemy delikatnie i pieczemy w 170 stopniach około 35 minut, aż wierzch będzie rumiany. Wyjmujemy z blachy i studzimy. Beza nie będzie taka krucha jak normalna, będzie lekko klejąca.

Przygotowujemy krem.

Kawę zalewamy wrzątkiem i studzimy.
Połowę mascarpone, połowę cukru i kawę  ubijamy, dodajemy połowę śmietanki i nadal ubijamy ale nie za długo żeby krem się nie zważył.
Drugi krem przygotowujemy podobnie ale bez kawy.  Reszta mascarpone, cukier, śmietankę ubijamy aż będzie gęsta.

Przekładamy ciasto.

Na spód dajemy ciasto kruche, wykładamy kajmak, następnie krem kawowy, beza orzechowa i na koniec  krem śmietanowy. Dajemy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Śmietankę ubijamy z cukrem.
Ciasto posypujemy kakao, kroimy w kostkę i wyciskamy bitą śmietanę.

Smacznego !


Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.