Śledzie z cebulą i marynowanym imbirem

Jak robi się chłodno wracają do menu różne dania, które w lecie raczej nie jadamy. Tak jest ze śledziami. Lubię je w każdej postaci i o tej porze roku zaczynam sezon na dania ze śledziami. Ostatnio byłam u koleżanki i jadłam pyszne śledzie z marynowanym imbirem. Coś przepysznego. Dzisiaj przepis na takie śledzie bo myślę, że są tu ich wielbiciele.

Składniki:

3-4  śledzie a la matjas,

Imbir marynowany – kupiłam różowy, gotowy w słoiczku, 

1 Cebula biała 

Sok z cytryny 

Olej, 

Pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

Wykonanie:

Śledzie moczymy w wodzie około 1 godz. Wypłukane wycieramy z wody, kroimy w kawałki. Cebule kroimy w kostkę.

W  słoiku układamy na przemiennie śledzie, cebulkę, marynowany imbir, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy świeżo zmielony pieprz, liść laurowy i parę ziaren ziela. Na koniec zalewamy całość olejem i przechowujemy w lodówce.. Najlepsze są następnego dnia.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.