Dynia pieczona z serem gorgonzola i porem

Jesień to zdecydowanie czas na dynię i potrawy z jej udziałem. Można powiedzieć, że dynia to królowa jesieni. Odmian dyni jest bardzo dużo, na blogu jest post z informacją jaka dynia jest dobra do pieczenia, gotowania itd.

Dzisiaj pieczona dynia hokkaido z serem gorgonzola i porem. Hokkaido to jedna z moich ulubionych dyń bo nie trzeba jej obierać i ma piękny pomarańczowy kolor. Jest dobra do pieczenia jak też do gotowania zupy. W wersji z aromatycznym serem gorgonzola i podsmażonym na maśle porem jest przepyszna.

Składniki:

1 mała dynia hokkaido,

Sól, pieprz,

100 g sera gorgonzola,

100 g startego sera cheddar,

1 por średniej wielkości,

Masło, Oliwa

Wykonanie:

Dynię hokkaido myjemy i kroimy na pół i wyjmujemy ziarna. Następnie kroimy w mniejsze kawałki, układamy w naczyniu, gdzie będziemy piec, doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą.

Pieczemy  około 15 minut w 180 stopniach.

W międzyczasie por myjemy i kroimy w talarki. Smażymy na maśle do miękkości.

Wyjmujemy podpieczoną dynię, dodajemy pokruszony ser gorgonzola, podsmażony por i na koniec posypujemy startym serem cheddar. Pieczemy jeszcze około 20-25 minut do roztopienia serów i zrumienienia dyni.

Podajemy na ciepło lub zimno z  grzankami  i sałatą.

 

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.