Zapiekanki to doskonałe dania jednogarnkowe. Można zapiekać różne warzywa, mięso, sery, makarony itd. Ja lubię zapiekanki z ziemniaków, z dodatkiem warzyw.
W zimie takie zapiekanki są fajnym obiadem tylko z surówką albo dodatkiem do mięsa. Tym razem mam dla was pyszną zapiekankę z ziemniaków i pieczarek. Jest też rozmaryn, który dodaje fantastycznego aromatu ( trzeba uważać z ilością bo jest bardzo aromatyczny). Prosta ale pyszna zapiekanka.
Składniki:
6 dużych ziemniaków (albo więcej mniejszych),
1 cebula,
100 g pieczarek,
2 ząbki czosnku,
100 g twardego sera mozarella ,
100 g sera typu gruyere,
masło i oliwa
sól, pieprz,
Świeże liście rozmarynu
szczypta ostrej papryki,
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy na pół twardo – około 10 minut. Odcedzamy, studzimy i kroimy w talarki.
Cebulę i czosnek kroimy w talarki i podsmażamy, następnie dodajemy pokrojone w talarki pieczarki ( wcześniej umyte), parę listków rozmarynu i podsmażamy na wolnym ogniu około 5 minut, doprawiamy solą, pieprzem.
Sery ścieramy na tarku na grubych oczkach.
Połowę ziemniaków wykładamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i polanym 2 łyżkami oliwy, dodajemy pieczarki (doprawiamy solą i pieprzem), połowę sera i ponownie drugą część ziemniaków. Na wierzch dajemy po trochę masła, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 40 minut.
Wyjmujemy, dodajemy drugą połowę sera i pieczemy jeszcze około 15 minut.. Podajemy z surówką z kiszonej kapusty.
Zapiekankę z pieczarkami pewnie każdy robił, ale nie każdemu udało się osiągnąć tak smakowity efekt wizualny, jak w powyższym daniu 🙂 No nawet modelki na diecie by się skusiły!
Dziękuję pięknie 🙂