Czas kiedy mamy jeszcze w pogodzie lato ale już za progiem stoi jesień, to znakomita okazja do przygotowywania pysznych dań z sezonowych warzyw i owoców. Jest mnóstwo i co najważniejsze są świeże i pyszne.
Dzisiaj mam dla Was takie danie, z kalafiorem, wcześniej zapieczonym w aromatycznych przyprawach a potem zapieczonym z równie aromatycznym sosem pomidorowym. Kalafior o tej porze roku jest na każdym straganie, podobnie jest z pomidorami. Jeśli lubicie takie smaki, to ta wersja kalafiora z pewnością Wam posmakuje.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/09/F328964B-2760-46FC-A6A3-F1EB282DF3BF-682x1024.jpeg)
Składniki:
Kalafior,
2 ząbki czosnku,
Po łyżeczce suszonego tymianku i oregano
1/2 łyżeczki chilli suszonego,
oliwa,
sól, pieprz,
100 startego sera mozarella
Sos:
1/2 kg pomidorów lub puszka pomidorów,
oliwa,
2 ząbki czosnku,
1 cebula,
tymianek, oregano, bazylia,
Łyżeczka cukru,
Sól, pieprz
Wykonanie:Kalafior myjemy i kroimy w plastry, dość grube.
Układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy solą i pieprzem z dwóch stron.
W misce mieszamy oliwę, wyciśnięty czosnek, tymianek, oregano, chilli i smarujemy tym kawałki kalafiora.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni, 20 minut.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podsmażamy, dodajemy wyciśnięty czosnek, pomidory i dusimy aż zrobi się sos. Dodajemy cukier, zioła, sól, pieprz i gotujemy aż będzie gęsty. Można przygotować wcześniej sos.
Wyjmujemy na chwilę kalafior, na każdy kawałek dajemy sos i posypujemy mozarellą. Zapiekamy jeszcze 7- 10 minut aż ser się rozpuści.
Podajemy z sałatką.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/09/3E4AAF6F-E487-43B4-B086-2004FAC3BE63-1024x682.jpeg)
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/09/34476055-9D1E-4C72-8C6B-4EFFE6C71A33-682x1024.jpeg)
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz