Kalafior zapiekany z sosem pomidorowym i mozarellą

Czas kiedy mamy jeszcze w pogodzie lato ale już za progiem stoi jesień, to znakomita okazja do przygotowywania pysznych dań z sezonowych warzyw i owoców. Jest mnóstwo i co najważniejsze są świeże i pyszne.
Dzisiaj mam dla Was takie danie, z kalafiorem, wcześniej zapieczonym w aromatycznych przyprawach  a potem zapieczonym z równie aromatycznym sosem pomidorowym. Kalafior o tej porze roku jest na każdym straganie, podobnie jest z pomidorami. Jeśli lubicie takie smaki, to ta wersja kalafiora z pewnością Wam posmakuje.

Składniki:

Kalafior,
2 ząbki czosnku,
Po łyżeczce suszonego tymianku i oregano
1/2 łyżeczki chilli suszonego,
oliwa,
sól, pieprz,
100 startego sera mozarella

Sos:
1/2 kg pomidorów lub puszka pomidorów,
oliwa,
2 ząbki czosnku,
1 cebula,
tymianek, oregano, bazylia,
Łyżeczka cukru,
Sól, pieprz

Wykonanie:Kalafior myjemy i kroimy w plastry, dość grube.
Układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy solą i pieprzem z dwóch stron.

W misce mieszamy oliwę, wyciśnięty czosnek, tymianek,  oregano, chilli  i smarujemy tym kawałki kalafiora.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni, 20  minut.

W międzyczasie przygotowujemy sos. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podsmażamy, dodajemy wyciśnięty czosnek, pomidory i dusimy aż zrobi się sos. Dodajemy cukier, zioła, sól, pieprz i gotujemy aż będzie gęsty. Można przygotować wcześniej sos.
Wyjmujemy na chwilę kalafior, na każdy kawałek dajemy sos i posypujemy mozarellą. Zapiekamy jeszcze 7- 10 minut aż ser się rozpuści.

Podajemy z sałatką.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.