Kalafior w aromatycznym curry z serem Halloumi


Kalafior w aromatycznym curry z serem halloumi w tym wydaniu to wyjątkowy smak i aromat. Przyprawy i zioła dodają mu niezwykłego smaku.
Curry lubię dodawać do różnych dań, szczególnie tych bez mięsa, z warzywami. Dodaje im smaku i lekkiej pikanterii.
Kalafior zapieczony w aromatycznym sosie pomidorowym i podany z grillowanym serem Halloumi smakuje rewelacyjnie.


Składniki dla 3 osób:

1/2  kalafiora

1  cebula,

4 ząbki czosnku,

Puszka pokrojonych pomidorów,

Łyżka curry w proszku,

1/2 papryczki chilli,

Świeży imbir, 3 cm,

Kawałek sera Halloumi,

Świeże listki kolendry,

Oliwa,

Sól, pieprz,

Wykonanie

Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Imbir ścieramy na tarku.

Kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze koszyczki.

W garnku podgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, imbir, chilli, czosnek i około 4 minut podsmażamy, mieszając cały czas. Dodajemy kalafior,  mieszamy  i podsmażamy chwilę – 5 minut. 

W naczyniu, w którym będziemy zapiekać dajemy pomidory lub passatę pomidorową, sól, pieprz, curry i mieszamy. Dodajemy kalafior ze wszystkim co mamy na patelni – mieszamy.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 20-30  minut.

W tym czasie grillujemy ser Halloumi.


Gotowy kalafior podajmy ze   ze świeżą kolendrą i serem halloumi.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.