Kalafior w cieście naleśnikowym

Takie smażone w cieście  kalafiory są pyszną przekąską lub dodatkiem do dań głównych : mięsa lub ryby.  Ciasto z wodą gazowaną jest delikatne i puszyste a przyprawy dodają mu pikantnego i wyjątkowego smaku. Ja podałam do tego sos na bazie ketchupu, majonezu i jogurtu naturalnego – gęstego.

Kalafior w cieście naleśnikowym

Składniki

1 mały lub ½ dużego kalafiora,

1 jajko,

5 łyżek wody gazowanej,

6 łyżek mąki

Sól, pieprz,

Papryczka chilli,

½ łyżeczki przyprawy curry

Olej rzepakowy do smażenia

Sos :

1 łyżka majonezu,

1 łyżka ketchupu,

3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego,

1 ząbek czosnku,

Sól, pieprz

Wykonanie

Kalafiora myjemy i gotujemy w osolonej wodzie  na pół twardo( 4 minuty). Ugotowany odcedzamy  i studzimy . W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto czyli przesianą mąkę, jajko, wodę i przyprawy ( papryczkę kroimy na małe kawałeczki). Wystudzony kalafior dzielimy na małe koszyczki. W głębszym naczyniu podgrzewamy olej do wysokiej temperatury, koszyczki kalafiora maczamy w cieście i smażymy w głębokim tłuszczu z każdej strony aż się zarumienią. Usmażone przekładamy na ręcznik papierowy aby tłuszcz wsiąkł. Podajemy z sosem majonezowo-ketchupowym.

Kalafior w cieście naleśnikowym

Kalafior w cieście naleśnikowym

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

    • Brenia
      Październik 29
      Odpowiedz

      zachęcam do zrobienia bo były pyszne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.