Fasola w sosie pomidorowym na kiszonych pomidorach

Na przedwiośniu sięgamy do warzyw korzennych, strączkowych, kapusty, szczególnie kiszonej bo na nowalijki i dobre, świeże  warzywa trzeba jeszcze trochę poczekać.

 Dzisiaj mam coś dla wielbicieli fasoli, która jest zdrowa i bardzo smaczna. Fasola, wcześniej ugotowana ( można użyć z puszki lub suszoną )  duszona w sosie pomidorowym z gałązką rozmarynu i z dodatkiem kiszonych pomidorów wyszła przepyszna. W ubiegłym roku zrobiłam na próbę 3 słoiki kiszonych pomidorów, które okazały się hitem kulinarnym. W tym sezonie zakisiłam więcej słoików i była już parę razy zupa z ich dodatkiem a teraz sos pomidorowy. Są przepyszne i dodają potrawom fajnego, kiszonkowego smaku. Jeśli nie macie kiszonych pomidorów, to można zrobić z samym przecierem, krojonymi pomidorami  czy sokiem pomidorowym. Sałatka z sosem winegret i feta, może jeszcze dobry chleb  wystarczą jako dodatek.

Składniki dla 4 osób

500 g świeżej fasoli ,

1  cebula,

3 ząbki czosnku,

Gałązka świeżego rozmarynu,

2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego,

250 ml domowego przecieru pomidorowego lub soku,

4 kiszone pomidory,

2 łyżki startego sera grana padano,

Sól, pieprz,

Mix  sałatek,

Sos winegret,

Ser feta

Wykonanie

Świeżą fasolę myjemy i gotujemy  z solą, liściem laurowym, zielem angielskim do miękkości – około 1 godziny. Jeśli jest sucha, to moczymy ją wcześniej około 5 godz.  I dopiero potem gotujemy. Ugotowaną odcedzamy.

Z kiszonych  pomidorów zdejmujemy skórkę  i rozdrabniamy widelcem.

Na patelnię  wlewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek  i dusimy na małym ogniu około 3 minut.
Następnie dodajemy ugotowaną  fasolę, gałązkę rozmarynu, wlewamy przecier pomidorowy, kiszone pomidory i dusimy około 15 minut, aż sos się zredukuje
( mieszamy od czasu do czasu). Na koniec dodajemy stary ser, mieszamy i zagotowujemy.

 

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem; podajemy z sałatką i serem feta.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.