Wafle z waniliowym kremem

Wafle z kremem waniliowym to najlepsze wspomnienia moje i moich dzieci wyniesione z mojego domu rodzinnego. Moja mama robiła je najlepsze, z kremem karmelowym , czekoladowym i prezentowane dzisiaj z kremem waniliowym. Nie znam nikogo kto nie zjadłby przynajmniej 1 kawałka takie domowego wafla.

Dzisiejsza propozycja jest pyszna ale jednocześnie bardzo szybka do wykonania. Wystarczy kupić porcję wafli, następnie w garnku roztopić masło z cukrem waniliowym, zdjąć z ognia i dodać mleko w puszcze zagęszczone- słodzone i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać, wystudzić i posmarować wafle.

Jak więc widać nie wymaga to ani dużo pracy ani specjalnych umiejętności kulinarnych. O jednym należy pamiętać. Otóż gotowy, przełożony kremem wafel, należy przełożyć czymś cięższym aby wszystkie składniki dobrze się połączyła a wafle nie zdeformowały.

wafel-026 wafel-036

Składniki

Opakowanie wafli  (kwadratowe, okrągłe),

1 puszka mleka zagęszczonego słodkiego,

1 cukier waniliowy,

Sok z 1 cytryny

250 g masła

Wykonanie

W garnku rozpuszczamy masło z cukrem waniliowym. Jak masło się rozpuści, zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Krem zostawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu krem powinien być dość gęsty.

Następnie na każdy kawałek wafla smarujemy kremem ( ja dawałam około 2-3 łyżek na porcję ).

Jak cała porcja wafla będzie gotowa, to wtedy zawijamy całość w folię i dajemy na wierzch coś cięższego ( np.  książkę) aby wafle połączyły się dobrze z kremem .

wafel-002

wafel-024

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 8

  1. Magda
    11 grudnia
    Odpowiedz

    Witam, brzmi pyyysznie:) a czy to mleko zagęszczone ma być gotowane?

    • Brenia
      11 grudnia
      Odpowiedz

      Witam, mleka nie gotujemy. Dodajemy go do roztopionego masła z cukrem waniliowym ale nie gotujemy masy tylko mieszamy. Pozdrawiam

  2. Beata
    12 grudnia
    Odpowiedz

    Musimy spróbować zapowiadaja sie pysznie , do tej pory robilismy z mlekiem w proszku i kakao 🙂

    • Brenia
      12 grudnia
      Odpowiedz

      Koniecznie trzeba spróbować bo krem jest pyszny i szybki do zrobienia 🙂 Pozdrawiam 🙂

  3. Magda
    26 stycznia
    Odpowiedz

    Wafle wyszły pyszne! 🙂 Polecam

    • Brenia
      26 stycznia
      Odpowiedz

      Cieszę się, że wafle smakowały 🙂 Tak, jest to dobry przepis. Pozdrawiam !!

  4. Małgorzata
    20 lutego
    Odpowiedz

    kupiłam zamiast słodzonego zagęszczonego mleka ,nie słodzone ,krem robiłam jak w przepisie, nie zgęstniał w ogóle 🙁 zgęściłam budyniem

  5. Brenia
    21 lutego
    Odpowiedz

    do tego kremu musi być słodzone mleko bo ono jest gęściejsze i dobrze się zastyga. Następnym razem proponuję kupić słodzone mleko. Pozdrawiam !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.