Śliwki i brzoskwinie pod kruszonką

Ten przepis wstawiam na specjalne życzenie mojej siostry Joli.

Kiedyś, w niedzielę nie upiekłam ciasta i nie było deseru do kawy więc wszyscy snuli się po domu szukając czegoś słodkiego. Mój Syn nawet już coś zaczął przygotowywać ale nie miał specjalnie pomysłu więc wszyscy orzekli, że mam wkroczyć do kuchni i coś zrobić.

Pomyślałam o szybkim deserze i tu pomysł na owoce pod kruszonką. W domu były śliwki, brzoskwinie i jabłka. Powstał szybki i pyszny deser.

Siostra, która przyszła na chwilę z wizytą, dostała na smaczek porcję kruszonki i od razu orzekła, że jest to najlepszy deser na jesienne, chłodne dni. Ciepłe owoce pod kruszonką z płatkami migdałów to coś wyjątkowo pysznego. Od razy poprosiła o wstawienie na bloga bo będzie piec jesienią i zimą.

DSC_0277

Składniki:

½ kg śliwek węgierek,

5 brzoskwiń,

Płatki migdałów

Kruszonka:

90 g masła

130 g mąki

90 g cukru

szczypta soli

Wykonanie

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.

Śliwki drylujemy z pestek, myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.

Naczynie żaroodporne smarujemy dokładnie masłem i wykładamy owocami .

Przygotowujemy kruszonkę: na płaski talerz dajemy masło, mąkę, cukier i sól. Kroimy wszystkie składniki nożem na jak najmniejsze kawałeczki, aż drobinki masła pokryją się mąką z cukrem. Tak przygotowaną kruszonką pokrywamy owoce, posypujemy migdałami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 50 minut. Jeśli po tym czasie kruszonka nie będzie dobrze zarumieniona to pieczemy jeszcze około 5 minut.

 DSC_0251 DSC_0283

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.