Tarta ze śliwkami i kruszonką

Mamy już jesień, nie tylko w przyrodzie ale też w kalendarzu. W tym roku jest wyjątkowo jeszcze zielono bo jak biegam rano po lesie, to w ostatnich latach, w tym czasie było już żółto i brązowo. Teraz jest jeszcze dość zielono i dopiero teraz pojawiły się kolorowe liście.

Jesień to też inne smaki w kuchni. Jest dużo warzyw i owoców więc można poszaleć z daniami z jesiennych warzyw.
Dzisiaj u mnie prosta i szybka w przygotowaniu tarta ze śliwkami. Na straganach jest dużo śliwek o różnych odmianach ale powiem Wam, że najbardziej lubię węgierki.
Ciasto jest maślane, kruche a zapieczone, wylewające się trochę śliwki w takim cieście i dodatkowo z kruszonką robią znakomitą robotę. Na weekendowy deser będzie znakomita do kawy.

Składniki

Przepis na ciasto (  forma średnica 25 cm): 

1 jajko, 

1 szklanka mąki pszennej, 

100 g  masła, 

1-2 łyżki mleka,2 płaskie  łyżki cukru pudru,

1 kg śliwek węgierek lub innych,

Kruszonka:

4 łyżki masła,

4 łyżki cukru, 

7 łyżek mąki
Wykonanie

Przygotowujemy ciasto.

Do miski przesiewamy  mąkę, dodajemy pokrojone masło ( schłodzone), jajko, cukier i nożem siekamy wszystkie składniki. Wlewamy trochę zimnego mleka – 1 lub 2 łyżki  – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy około 1 godz. do lodówki.

Śliwki drylujemy z pestek, myjemy i suszymy.

Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki wkładamy do miski, mieszamy ze sobą  dość długo aż  zrobimy kruszonkę. Dajemy na 30 minut do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto. Na ciasto dajemy śliwki i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 35-40 minut. Gotowe i trochę wystygnięte posypujemy cukrem pudrem.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.