Domowe ciasta nie mają sobie równych. Teraz, w lecie najlepsze są proste i szybkie do zrobienia ciasta z owocami. W moim domu rodzinnym, który często tu przywołuję był ogród, rosło nie za dużo drzew ale było drzewo czereśniowe, papierówka i zimowe jabłka. Jak pojawiały się jabłka to mama robiła proste kruche ciasta z jabłkami. Od sąsiadki dostawaliśmy też śliwki i wtedy było kruche ze śliwkami, jak wiśnie to kruche z wiśniami. Zawsze znikało w mgnieniu i to co mi zostało w pamięci, to maślany smak ciasta.
Dzisiaj takie właśnie ciasto, które u mnie gościło na niedzielny deser. Do tego były lody i kawa. Pyszne letnie smaki.
Składniki na okrągłą formę do tarty- dużą:
3 żółtka
2 szklanki mąki
2 łyżki cukru pudru,
120 g masła,
1 łyżka mleka,
½ kg śliwek,
Płatki migdałowe
Wykonanie:
Przygotowujemy ciasto:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło (schłodzone), żółtka, cukier i nożem siekamy wszystkie składniki. Dodajemy łyżkę mleka i zagniatamy ciasto ręcznie.
Dajemy ciasto na około 40 minut do lodówki. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i dzielimy na 4 części każdą śliwkę.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Formę na tartę smarujemy masłem, podsypujemy mąką ryżową, rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim formę, na ciasto wykładamy śliwki, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy w piekarniku około 35-40 minut.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz