Ciasto na maślanym spodzie ze śliwkami

Domowe ciasta nie mają sobie równych. Teraz, w lecie najlepsze są proste i szybkie do zrobienia ciasta z owocami. W moim domu rodzinnym, który często tu przywołuję był ogród, rosło nie za dużo drzew ale było drzewo czereśniowe, papierówka i zimowe jabłka. Jak pojawiały się jabłka to mama robiła proste kruche ciasta z jabłkami. Od sąsiadki dostawaliśmy też śliwki i wtedy było kruche ze śliwkami, jak wiśnie to kruche z wiśniami. Zawsze znikało w mgnieniu i to co mi zostało w pamięci, to maślany smak ciasta.

Dzisiaj takie właśnie ciasto, które u mnie gościło na niedzielny deser. Do tego były lody i kawa.  Pyszne letnie smaki.

Składniki na okrągłą formę do tarty- dużą:

3 żółtka

2 szklanki mąki

2 łyżki cukru pudru,

120 g  masła,

1 łyżka mleka,

½ kg śliwek,

Płatki migdałowe

Wykonanie:

Przygotowujemy ciasto:

Do miski przesiewamy  mąkę, dodajemy masło (schłodzone), żółtka, cukier i nożem siekamy wszystkie składniki. Dodajemy łyżkę mleka i zagniatamy ciasto ręcznie.

Dajemy ciasto na około 40 minut do lodówki. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i dzielimy na 4 części każdą śliwkę.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Formę na tartę smarujemy masłem, podsypujemy mąką ryżową,  rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim formę, na ciasto wykładamy śliwki, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy w piekarniku około 35-40  minut.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.