Kruchy placek z jabłkami, śliwką i kruszonką

Pyszny, pachnący cynamonem placek z jabłkami, śliwkami i kruszonką, po prostu klasyka w najlepszym wydaniu. Jest to ciasto, które zawsze się udaje. U mnie w domu taki placek gości często na stole i jeszcze nam się nie znudził.

Przygotowanie tego ciasta nie jest skomplikowane bo na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę, lub jak ktoś woli masło, smalec następnie pozostałe składniki i  wyrabiamy ciasto. Jeśli zastanawiacie się po co dodaję smalec to jest to sposób mojej mamy na kruche ciasto,  dodanie smalcu powoduje, że ciasto  jest tak kruche.

Teraz, jesienią można piec kruche placki ze wszystkimi owocami i zawsze będzie dobry.

DSC_0050

Składniki na dużą blachę:

60 dag  mąki pszennej,

3 żółtka i jedno całe jajko,

1 margaryna,

3 łyżki mleka,

Cynamon,

Cukier waniliowy,

łyżeczka proszku do pieczenia,

szklanka cukru

1/3 kostki smalcu

½ kg śliwek węgierek,

1 kg jabłek

 Wykonanie:

Śliwki myjemy i  drylujemy z pestek.

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.

Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę, smalec i siekamy. Następnie dodajemy 3 żółtka, jedno całe jajko, mleko, proszek do pieczenia, cukier  i wyrabiamy ciasto.

Ciasto dzielimy na dwie części, z tym, że jedna  część ma być większa  – ta na blachę a druga mniejsza na kruszonkę. Mniejszą część ciasta wkładamy na pół godz. do lodówki.

Większą  rozwałkowujemy   i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na to wykładamy jabłka, posypujemy cukrem waniliowym, cynamonem, a na to układamy  śliwki. Na koniec ścieramy ciasto na kruszonkę.   Pieczemy w temp. 180 stopni około 45 -50 min.

Upieczone i wystudzone posypujemy obficie cukrem pudrem.

 DSC_0031 DSC_0058-001

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Jabłka ze śliwkami jak dla mnie tworzą zgrany duet! Pozdrawiam i zapraszam do polubienia Naszego bloga!!

    • Brenia
      Wrzesień 28
      Odpowiedz

      Tak, jabłka i śliwki w kruchym placku to pyszna, sprawdzona klasyka 🙂 Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.