Kruchy placek z jabłkami, śliwką i kruszonką

Pyszny, pachnący cynamonem placek z jabłkami, śliwkami i kruszonką, po prostu klasyka w najlepszym wydaniu. Jest to ciasto, które zawsze się udaje. U mnie w domu taki placek gości często na stole i jeszcze nam się nie znudził.

Przygotowanie tego ciasta nie jest skomplikowane bo na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę, lub jak ktoś woli masło, smalec następnie pozostałe składniki i  wyrabiamy ciasto. Jeśli zastanawiacie się po co dodaję smalec to jest to sposób mojej mamy na kruche ciasto,  dodanie smalcu powoduje, że ciasto  jest tak kruche.

Teraz, jesienią można piec kruche placki ze wszystkimi owocami i zawsze będzie dobry.

DSC_0050

Składniki na dużą blachę:

60 dag  mąki pszennej,

3 żółtka i jedno całe jajko,

1 margaryna,

3 łyżki mleka,

Cynamon,

Cukier waniliowy,

łyżeczka proszku do pieczenia,

szklanka cukru

1/3 kostki smalcu

½ kg śliwek węgierek,

1 kg jabłek

Zamów składniki

 Wykonanie:

Śliwki myjemy i  drylujemy z pestek.

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.

Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę, smalec i siekamy. Następnie dodajemy 3 żółtka, jedno całe jajko, mleko, proszek do pieczenia, cukier  i wyrabiamy ciasto.

Ciasto dzielimy na dwie części, z tym, że jedna  część ma być większa  – ta na blachę a druga mniejsza na kruszonkę. Mniejszą część ciasta wkładamy na pół godz. do lodówki.

Większą  rozwałkowujemy   i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na to wykładamy jabłka, posypujemy cukrem waniliowym, cynamonem, a na to układamy  śliwki. Na koniec ścieramy ciasto na kruszonkę.   Pieczemy w temp. 180 stopni około 45 -50 min.

Upieczone i wystudzone posypujemy obficie cukrem pudrem.

 DSC_0031 DSC_0058-001

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 8

  1. Jabłka ze śliwkami jak dla mnie tworzą zgrany duet! Pozdrawiam i zapraszam do polubienia Naszego bloga!!

    • Brenia
      28 września
      Odpowiedz

      Tak, jabłka i śliwki w kruchym placku to pyszna, sprawdzona klasyka 🙂 Pozdrawiam 🙂

  2. Gosia
    11 września
    Odpowiedz

    Margaryna, ile? 200g czy 250 g

  3. Brenia
    15 września
    Odpowiedz

    250 g margaryny

  4. Katarzyna
    18 października
    Odpowiedz

    Czy można margaryne zastąpić masłem?

  5. Brenia
    20 października
    Odpowiedz

    Można zastąpić margarynę masłem ale nie ma co się bać margaryny bo ciasta kruche na margarynie są wyjątkowo kruche. Nawet bardziej jak na maśle. Pozdrawiam 🙂

  6. Anna
    30 sierpnia
    Odpowiedz

    Na jaką wielkość blaszki są podane te proporcje?

  7. Brenia
    31 sierpnia
    Odpowiedz

    Blaszka 20/25 cm

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.