Proste ciasto ze śliwkami

Letnie ciasta z owocami, przygotowywane szybko i prosto smakują najlepiej. 
Teraz mamy sezon na śliwki więc proste kruche ciasto z dodatkiem śliwek będzie idealne na letni deser do kawy.
Dodałam tym razem zamiast masła, margarynę Śniadaniową firmy Bielmar i ciasto było bardzo kruche ale jednocześnie miękkie. Koleżanki z pracy bardzo zachwalały właśnie ciasto bo miało idealną konsystencję.


Przepis na ciasto ( duża forma na tartę): 

2 jajka, 

1 1/2 szklanki mąki pszennej, 

4 łyżki margaryny Śniadaniowej,

1  łyżka cukru pudru,

Łyżka tartej bułki,

Śliwki,

Wykonanie 

Przygotowujemy ciasto. Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę (schłodzoną), jajka, cukier  i wyrabiamy ciasto ręką lub w robocie. Po  wyrobieniu, przykrywamy folią i wstawiamy na 40  minut do lodówki. 
Śliwki myjemy i drylujemy z pestek. 

Ciasto wykładamy na wysmarowaną masłem formę. Na ciasto posypujemy bułkę tartą i wykładamy połówki śliwek.

Pieczemy w 200 stopniach ok. 30min . Najlepsza jest jeszcze ciepła.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.