Letnie ciasta z owocami, przygotowywane szybko i prosto smakują najlepiej.
Teraz mamy sezon na śliwki więc proste kruche ciasto z dodatkiem śliwek będzie idealne na letni deser do kawy.
Dodałam tym razem zamiast masła, margarynę Śniadaniową firmy Bielmar i ciasto było bardzo kruche ale jednocześnie miękkie. Koleżanki z pracy bardzo zachwalały właśnie ciasto bo miało idealną konsystencję.

Przepis na ciasto ( duża forma na tartę):
2 jajka,
1 1/2 szklanki mąki pszennej,
4 łyżki margaryny Śniadaniowej,
1 łyżka cukru pudru,
Łyżka tartej bułki,
Śliwki,
Wykonanie
Przygotowujemy ciasto. Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę (schłodzoną), jajka, cukier i wyrabiamy ciasto ręką lub w robocie. Po wyrobieniu, przykrywamy folią i wstawiamy na 40 minut do lodówki.
Śliwki myjemy i drylujemy z pestek.
Ciasto wykładamy na wysmarowaną masłem formę. Na ciasto posypujemy bułkę tartą i wykładamy połówki śliwek.
Pieczemy w 200 stopniach ok. 30min . Najlepsza jest jeszcze ciepła.


Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz