Na jesienne desery poleca się pyszna tarta z gruszkami i kruszonką z orzechów włoskich. Połączenie gruszki z orzechami jest idealne. Kruszonka jest maślanka, lekko słodka a orzechy dodaję jej wyjątkowo chrupiącego smaku. Polecam do kawy czy herbaty.
Składniki
Przepis na ciasto ( forma średnica 25 cm):
1 jajko,
1 szklanka mąki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
100 g masła,
1-2 łyżki mleka,
2 płaskie łyżki cukru pudru,
1 kg gruszek – ja miałam konferencje,
Kruszonka:
4 łyżki masła,
3 łyżki cukru,
5 łyżek rozdrobnionych orzechów włoskich,
3 łyżki mąki
Wykonanie
Przygotowujemy ciasto.
Do miski przesiewamy mąki, dodajemy pokrojone masło ( schłodzone), jajko, cukier i nożem siekamy wszystkie składniki. Wlewamy trochę zimnego mleka – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy około 1 godz. do lodówki.
Gruszki myjemy, obieramy i kroimy na cztery cześci. Wykrawamy środek i kroimy w paski.
Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki wkładamy do miski, mieszamy ze sobą dość długo aż zrobimy kruszonkę. Dajemy na 30 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto. Na ciasto dajemy gruszki i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 35-40 minut. Gotowe i trochę wystygnięte posypujemy cukrem pudrem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz