Deser tiramisu z malinami

Klasyczny włoski deser w nie do końca klasycznym wydaniu. Żółtka w kremie z mascarpone zdecydowanie „robią robotę” i powodują, że zwykły krem staje się niezwykły. Do tego dodałam maliny, bo trzeba korzystać póki mamy świeże 🙂 Taki deser świetnie sprawdzi się gdy nie macie czasu albo piekarnika.

Składniki na 4 porcje:

3 żółtka,

3  łyżki cukru pudru

Serek mascarpone – 250 g,

Opakowanie  podłużnych  biszkoptów,

Szklanka zaparzonej kawy,

Maliny,

Kakao do posypania,

Likier amaretto, jeśli mamy

Wykonanie:

Jajka myjemy i następnie sparzamy wrzątkiem. Żółtka  oddzielamy i dajemy do miski ( najlepiej metalowej), dodajemy cukier  i ubijamy na parze do momentu aż będą puszyste. Zdejmujemy z pary i dodajemy serek mascarpone i nadal ubijamy, na małych obrotach aż dobrze się połączą wszystkie składniki.

Zaparzamy kawę  i schładzamy. Dodajemy do niej likier amaretto, jeśli mamy.

W salaterce, szklance układamy na przemian biszkopty maczane w kawie, maliny, krem.  Posypujemy na koniec kakao.

Przed podaniem umieszczamy  deser na  godzinę w lodówce.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.