Drożdżowe bułeczki – dynie

Sezon na dynie mamy w pełni. Wybór dyni jest tak ogromny, że każdy znajdzie coś dla siebie. Duże małe, zielone i pomarańczowe.. Zachęcam do poczytania do czego używać jakiej dyni. 

A jak już poczytacie, to kupcie dynię Hokkaido bo będziemy piec bułeczki dyniowe.

Składniki –  na 8 sztuk

400 g szklanki mąki pszennej,

15  g świeżych drożdży,

Łyżeczka soli,

2 łyżeczki cukru,

1/2 szklanki  mleka,

1 jajko,

3 łyżki  masła,

Płatki migdałów,

120 g puree z dyni ( Hokkaido)

Sznurki do wiązania

Wykonanie

Dynię myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy skórką do dołu. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 40 minut, aż będzie miękka (sprawdzamy widelcem miękkość). Z upieczonej dyni wydrążamy miąższ łyżką i blendujemy na gładkie puree. Chłodzimy.

Przygotowujemy zaczyn. Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy drożdże, łyżkę mąki, 1/2 łyżeczki cukru, szczyptę soli i mieszamy dokładnie, do rozpuszczenia drożdży. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia. 

Masło roztapiamy i zostawiamy do wystudzenia.

Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę cukru, soli,  wyrośnięty zaczyn, jajko, puree z dyni,  mieszamy około 3 minut.

Dodajemy wystudzone  masło i wszystko wyrabiamy dokładnie ( około 10 minut) aby ciasto było elastyczne. 

Gotowe ciasto przykryłam  folią spożywczą i włożyłam na całą noc do lodówki. Rano wyjęłam, zostawiłam chwilę w cieple a potem chwilę wyrabiałam na stolnicy.

Ale jeśli nie mamy czasu to gotowe, wyrobione  przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu aby wyrosło ( około 60 minut).

Jak ciasto wyrośnie wykładamy je na stolnicę podsypaną mąką i chwilkę jeszcze wyrabiamy. Z ciasta wyrabiamy kulki  ( około 8 sztuk). Każdą kulkę obwiązujemy sznurkiem, na osiem części. Zawiązujemy na koniec.

Kuleczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy jeszcze około 30 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik wcześniej nagrzewamy do 190 stopni.Pieczemy w piekarniku około 20-25 minut.

Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i dopiero z wystudzonych wyjmujmy sznurki. Ja robiłam to tak, że nacinałam nożyczkami sznurki w środku ( z wierzchu i z dołu) a następnie wyciągałam tak jak ze środka.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.