Tarta z gruszkami i orzechową kruszonką

Na jesienne desery poleca się pyszna tarta z gruszkami i kruszonką z orzechów włoskich. Połączenie gruszki z orzechami jest idealne. Kruszonka jest maślanka, lekko słodka a orzechy dodaję jej wyjątkowo chrupiącego smaku. Polecam do kawy czy herbaty.

Składniki

Przepis na ciasto (  forma średnica 25 cm): 

1 jajko, 

1 szklanka mąki pszennej, 

1 łyżka mąki ziemniaczanej,

100 g  masła, 

1-2 łyżki mleka,

2 płaskie  łyżki cukru pudru,

1 kg gruszek – ja miałam konferencje,

Kruszonka:

4 łyżki masła,

3 łyżki cukru, 

5 łyżek rozdrobnionych orzechów włoskich,

3 łyżki mąki

Wykonanie

Przygotowujemy ciasto.

Do miski przesiewamy  mąki, dodajemy pokrojone masło ( schłodzone), jajko, cukier i nożem siekamy wszystkie składniki. Wlewamy trochę zimnego mleka – 1 lub 2 łyżki  – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy około 1 godz. do lodówki.

Gruszki myjemy, obieramy i kroimy na cztery cześci. Wykrawamy środek i kroimy w paski.

Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki wkładamy do miski, mieszamy ze sobą  dość długo aż  zrobimy kruszonkę. Dajemy na 30 minut do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto. Na ciasto dajemy gruszki i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 35-40 minut. Gotowe i trochę wystygnięte posypujemy cukrem pudrem.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.