Galette z owocami

Idealne ciasto na niedzielny deser. Galette czyli rustykalna tarta. 
Jest delikatne, listkujące ale trzeba przestrzegać paru zasad aby było właśnie takie. Ważne jest schłodzenia ciasta przed pieczeniem bo w przeciwnym razie ciasto się roztopi a nie upiecze.
Dodajemy do takiej tarty owoce, które lubimy.   
Gotowe, nawet ciepłe podajemy z ulubionymi lodami.

Składniki na dwa galette:

Ciasto:
1 szklanka mąki orkiszowej jasnej,
100 g zimnego masła,
1 jako,
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
1 płaska łyżka cukru,
Szczypta soli,

Owoce:
3 brzoskwinie,
Borówka amerykańska,
Sok z 1/2 pomarańczy,
1 łyżkę cukru,
Łyżeczka mąki ziemniaczanej,
Cukier wanilinowy,
1 łyżka bułki tartej,
1 jajko do roztrzepania,

Wykonanie:
Ciasto:
Masło – zimne, kroimy na małe kawałki.
Wszystkie składniki na ciasto dajemy do miksera i mieszamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i dajemy na godzinę do lodówki lub 25 minut do zamrażalnika. 
W tym czasie przygotowujemy owoce. 

Brzoskwinie myjemy i kroimy w ćwiartki, dajemy do miski. Dodajemy sok z 1/2 pomarańczy, łyżeczkę cukru waniliowego, cukier, mąkę ziemniaczaną. Zostawiamy na chwilę że owoce puściły sok. Po chwili wylewamy sok z brzoskwiń do garnka i zagotowujemy na małym ogniu, mieszając często bo powstanie coś jak kisiel.  Wystudzony dodajemy do brzoskwiń. 

Ciasto wyjmujemy, dzielimy na dwie części i układamy jedną część na papierze do pieczenia, wcześniej podsypujemy papier mąką. Przykrywamy drugim papierem i wałkujemy. 
Na gotowe ciasto posypujemy trochę bułki tartej. 
Dodajemy brzoskwinie, zwijamy boki ciasta do środka. 
Ciasto po bokach smarujemy rozbitym jakiem, posypujemy cukrem. 
Wcześniej nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. 
Pieczemy w 220 stopniach 20-30 minut, aż ciasto będzie rumiane. 

Z borówkami jest tak, że je myjemy, posypujemy cukrem waniliowym i od razu dajemy  na ciasto. Potem postępujemy jak przy pierwszym cieście. 

Smacznego !

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Brenia
    Sierpień 12
    Odpowiedz

    🙂 Tak, idealne !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.