Surówka z młodej kapusty

Teraz, kiedy młoda kapusta jest najlepsza proponuję przygotować z niej surówkę, która będzie wspaniałym dodatkiem do obiadów, ciepłych kanapek lub  na grilla. Przygotowanie takiej surówki zajmuje niewiele czasu a smak jest wyjątkowy. Zapewne każdy ma swój przepis na taką surówkę ale ja lubię ją w najprostszej wersji czyli z marchewką, młodą cebulką , czasami z koperkiem i jabłkiem, koniecznie z sokiem z cytryny i oliwą. Pycha!!

 

Składniki

główka młodej kapusty ( średniej wielkości),

1 młoda cebula,

2 marchewki średniej wielkości,

koperek

sól, pieprz,

oliwa,

sok z 1 cytryny

Wykonanie

Kapustę myjemy i szatkujemy na drobno. Posypujemy solą i odstawiamy na chwilę ( 5 minut – nie długo, aby za bardzo nie zmiękła bo musi być trochę chrupiąca ). Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarku o dużych oczkach; dodajemy do kapusty. Cebulę myjemy, kroimy w drobną kostkę i również dodajemy do kapusty. Koperek drobno kroimy. Do tak przygotowanych warzyw dodajemy sok z cytryny, pieprz, oliwę i mieszamy. Podajemy zaraz po przygotowaniu do mięsa  lub po prostu jako samodzielną sałatkę.

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 5

  1. 5 czerwca
    Odpowiedz

    Chyba jeszcze nigdy nie jadłam surówki z młodej kapusty… chętnie kiedyś spróbuję. Pozdrawiam 🙂

  2. 5 czerwca
    Odpowiedz

    Smakowicie wygląda, a że kapusta króluje, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby skopiować Twój sposób na surówkę 🙂

  3. http: zakalec1415.blogspot.com
    6 czerwca
    Odpowiedz

    uwielbiam tą surówkę :)) !

  4. Laleczka
    21 czerwca
    Odpowiedz

    Ja tu jeszcze widzę coś, czego mi od początku brakowało! KOPEREK 😛

  5. Jadzia
    17 czerwca
    Odpowiedz

    Pyszna.Kapustę można szybciutko poszatkować z heblem Borner.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.