Pesto bazyliowe

Dania z użyciem pesto pojawiały się u mnie na blogu już nie raz, jednakże sam przepis nie ma jeszcze swojego miejsca. Dlatego postanowiłam, że muszę go zamieścić, tak by łatwo i szybko można go było odnaleźć. O samym pesto chyba nie trzeba wiele pisać – jest pysznym dodatkiem do dań mięsnych, ciepłych kanapek, makaronów.

Składniki

1/4 szklanki migdałów – najlepiej płatków

Pęczek liści bazylii

4 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki soli

1/4 szklanki świeżo startego parmezanu

1/2 szklanki oliwy extra vergine 

czarny pieprz

Przygotowanie:

Do miseczki blendera wkładamy  liście bazylii, obrany czosnek, migdały oraz sól. Miksujemy przez 10 sekund, a następnie zgarniamy do środka pesto ze ścianek. Dodajemy starty ser i miksujemy kolejne 10 sekund. W dalszym ciągu miksując, dodajemy stopniowo oliwę, aż uzyskamy pastę. Przyprawiamy pieprzem i mieszamy.

Sos można przygotować nawet tydzień wcześniej i przechować go w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiczku.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

  1. Myszka
    1 lipca
    Odpowiedz

    Własnej roboty pesto = poemat! 🙂
    Pozdrawiam
    myszkagotuje.blogspot.com

  2. Magda
    7 sierpnia
    Odpowiedz

    nie przepadam za pesto, ale to.. rewelacja! 😀

  3. Justyna
    24 marca
    Odpowiedz

    Ile może takie pesto stać?? Dziękuję

  4. Brenia
    25 marca
    Odpowiedz

    do 10 dni w lodówce. Pozdrawiam !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.