Pierogi z truskawkami

Zrobiło się znów gorąco, a przy takiej pogodzie nie mamy zbytnio ochoty na ciężkie jedzenie. Póki więc jeszcze są truskawki moja córka zarządziła, że na taką pogodę najlepsze będą lekkie pierogi z truskawkami dodatkowo polane jogurtem wymieszanym z truskawkami. Polecam, bo to bardzo pyszne i lekkie danie w sam raz na upalne dni.

Składniki:

25dag mąki pszennej

1 jajko

2 łyżki oleju

1 łyżeczka soli 

1 szklanka ciepłej wody

1/2 kg truskawek

jogurt naturalny

Wykonanie:

Truskawki obieramy i myjemy.

Na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę,  olej i szczyptę soli  i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być twarde; musi się lekko rozwałkować i lekko lepić. W razie potrzeby dodajemy trochę ciepłej wody lub mąki.

Ciasto rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy kółka. Na każde kółko nakładamy truskawkę i lepimy pierogi. Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy pierogi i gotujemy około 3 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch.

Z części truskawek robimy polewę. Kroimy truskawki na małe kawałki, mieszamy z jogurtem naturalnym i w razie potrzeby dosładzamy łyżeczką/dwiema cukru.

Odcedzone pierogi polewamy sosem truskawkowym.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.