Pieczona pierś indyka do kanapek i kanapki z indykiem i konfiturą z cebuli


Nie wiem jak Wy ale ja, jak robi się zimno, mam ochotę na dania z mięsem, śledzie, bigos. Po letnich, lekkich smakach przychodzi ochota na cięższe, ciepłe dania.
Chleb piekę regularnie  i nie kupuję, może poza bagietkami w piekarni rzemieślniczej.
Lubię mieć do kanapek z domowego chleba dodatki, pasty robione oczywiście w domu. Ulubiona to pasta z wędzonej makreli z twarogiem, majonezem, cebulką.
Wędlin sklepowych też nie kupuję bo jak mam ochotę na wędlinę, to piekę albo pierś z indyka, albo karkówkę albo schab i mam domową, swojską wędlinę.
Dzisiaj propozycja na taką domową wędlinę z piersi indyka. Jak dodamy swoje ulubione przyprawy, upieczemy to mamy doskonałą, domową wędlinę do kanapek.
Ja w lecie jem głównie sałatki ale jak robi się zimno, kanapki z różnymi, pysznymi dodatkami uwielbiam. Teraz do każdej kanapki dodaję pomidory. Mam świadomość, że za chwilę skończą się dobre, z krzaka, prawdziwe pomidory. Kupuję je na bazarku u mojej ulubionej Pani, która ma swoje,  które smakują prawdziwymi pomidorami lub z Rysin, gdzie też są pyszne pomidory.
Do kanapki z pieczoną piersią z indyka polecam konfiturę z cebuli. Jestem jej fanką i w tej wersji, wierzcie mi jest idealna do kanapki.


Składniki:

Pierś ( polędwiczka) z indyka około  500g,

3  łyżki ciemnego sosu sojowego,

1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku,

1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,

1 łyżka czosnku granulowanego,

2 łyżki pikantnego ketchupu,

4 łyżki sosu balsamico,

Oliwa,

3 gałązki rozmarynu,

Sól, pieprz,

Wykonanie:

Pierś  z indyka myjemy, suszymy, przekładamy do miski  i  doprawiamy solą, pieprzem.

W misce przygotowujemy zaprawę: sos sojowy, oliwa, balsamico, ostra i słodka papryka, czosnek granulowany, ketchup,  mieszamy wszystko. Mięso nacieramy zaprawą,  przykrywamy i przechowujemy w lodówce całą noc lub minimum 3 godz.

Przed pieczeniem dolewamy szklankę wody do  garnka z mięsem, dodajemy rozmaryn  i przykrywamy.

Piekarnik nagrzewamy wcześniej do temperatury 190  stopni, wkładamy naczynie z mięsem i pieczemy pod przykryciem około 1 1/2   godziny – podlewając mięso od czasu do czasu sosem z pieczenia . Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę, zwiększamy temperaturę do 200 stopni  i pieczemy jeszcze około 10 minut – ponownie podlewamy mięso od czasu do czasu.

Upieczone mięso przykrywamy przykrywką i zostawiamy jeszcze na 20 minut.

Takie mięso jest idealne do jesiennej kanapki z konfiturą cebulową.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.