Chyba nie muszę nikogo przekonywać, że wędlina zrobiona w domu jest zdrowa, smaczna i mamy pewność, że jemy coś dobrego. Pierś z indyka jest dobrym i delikatnym mięsem ale szybko się wysusza podczas pieczenia. Jest polecana dla wszystkich, którzy się odchudzają i są na diecie ale zazwyczaj brakuje nam pomysłów na urozmaicenie menu z takim mięsem. Zachęcam wszystkich do eksperymentowania z piersią indyka, robiąc z niej rolady z dodatkiem różnych warzyw i ziół.
Dzisiaj proponuję pyszną, aromatyczną roladę, którą nadziałam plastrami cukinii, świeżymi listkami bazylii i suszonymi pomidorami. Bazylia i suszone pomidory nadają mięsu pysznego, śródziemnomorskiego aromatu, natomiast cukinia nadaje wilgotność i kolor roladkom.
Całość piekłam dość długo ( 2 godz.) w niskiej temperaturze, podlewając dość często sosem z pieczenia, dopiero pod koniec ( ½ godz.) dopiekłam w 200 stopniach, również podlewając całość dość często .
Co zrobić aby mięso było cały czas wilgotne ? Otóż, jak mięso się upiecze, zaraz musimy je przykryć i studzić zamknięte co pozwoli zachować wilgotność mięsa. Ważne jest też przechowywanie takiego mięsa w folii spożywczej w lodówce. U mnie bardzo spodobała się ta wersja mięsa na zimno, tym bardziej, że wszyscy już zaczęli sezon wiosenny i chcą jeść delikatnie i dietetycznie.
Dodam tylko, że taką roladę możemy jeść również na ciepło jako danie obiadowe.
Składniki
Pierś indyka około 1 ½ kg
1 mała cukinia,
Świeże liście bazylii,
Suszone pomidory – około 6 kawałków,
Sól, pieprz,
2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
Wykonanie
Pierś z indyka myjemy, suszymy i rozbijamy delikatnie ( przykrywamy folią i dopiero wtedy rozbijamy) na duży płat mięsa. Cukinię myjemy i kroimy na plastry. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i układamy plastry cukinii, na to dajemy świeże liście bazylii i na to jeszcze kawałki suszonych pomidorów. Całość doprawiamy jeszcze raz solą i pieprzem. Mięso zwijamy w rulon, związujemy nitką i doprawiamy z wierzchu solą i pieprzem. Przekładamy mięso do garnka ( naczynia żaroodpornego), polewamy oliwą z pomidorów, podlewamy wodą, przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni około 1 ½ godz, od czasu do czasu podlewając mięso sosem z pieczenia. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę, temperaturę zwiększamy do 200 stopni i pieczemy 20 – 30 minut podlewając dość często sosem. Gotowe mięso studzimy ( pod przykryciem), zdejmujemy nitkę i mamy pyszną wędlinę drobiową z aromatem bazylii i suszonych pomidorów.
wygląda pysznie:)
dziękuję 🙂