Udziec z indyka pieczony w musztardzie z ziołami

Udziec z indyka do dobre mięso do upieczenia w aromatycznych przyprawach, które dobre jest na ciepło na obiad lub na zimno na wędlinę. Udziec nie jest tak suchy jak pierś z indyka więc po upieczeniu jest soczysty i aromatyczny. Myślę, że będzie doskonały na świąteczny stół, zarówno na ciepło jak też na zimno.

Składniki dla 6 osób:

Udziec z indyk – około 700 g

3 łyżki sosu sojowego,

Sól, pieprz,

4 ząbki czosnku,

2 łyżki musztardy dijon,

Łyżka miodu,

Łyżka płaska suszonego tymianku,

1/2 szklanki białego wina,

Olej rzepakowy

Wykonanie:

Mięso indycze myjemy, suszymy i doprawiamy solą i  pieprzem. W misce mieszamy  tymianek, wyciśnięte 2 ząbki  czosnku, miód, sos sojowy, musztardę i olej rzepakowy – smarujemy tym mięso z każdej strony.
Tak przyprawione mięso zwijamy w rulon, dajemy do naczynia gdzie będziemy piec, dodajemy pozostały w misce sos  i zostawiamy na około  2 godz w lodówce.

Po tym czasie,  podlewamy ½ szklanki białego wina, szklanką wody i dodajemy plasterki 2 ząbków czosnku. 

Piekarnik nagrzewamy wcześniej do 170  stopni i pieczemy mięso około  90 minut,  od czasu do czasu podlewając sosem z mięsa.

Mięso wyjmujemy,  studzimy  i kroimy na plastry.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.