Szparagi z pastą jajeczną

Na szparagi czekamy cały rok z utęsknieniem i jak tylko się pojawiają to goszczą u mnie  na stole od śniadania do kolacji. Mam w sąsiedztwie Gospodarstwo Majlert więc są szparagi prosto z pola. Chrupiące, świeżutkie, idealne do różnych dań.
Dzisiaj propozycja na danie ze szparagami ( zielone, fioletowe) z pastą jajeczną z dodatkiem awokado. Idealne danie na śniadanie lub kolację.

Składniki dla 2 osób:

Pęczek szparagów – u mnie fioletowe ale mogą być zielone,

4 jajka ugotowane na twardo,

2 łyżki majonezu,

1 awokado,

Łyżeczka musztardy – u mnie Dijon,

Kilka kropli soku z cytryny,

Sól, pieprz,

Dużo szczypiorku

Wykonanie:

Jajka  kroimy w drobną lub średnią kostkę ( jak lubimy ), dajemy do miski. Awokado kroimy w kostkę, Dodajemy majonez, musztardę, sok z cytryny, pieprz  i mieszamy. Sprawdzamy jak jest słona bo majonez jest dość słony więc ewentualnie doprawiamy solą do smaku.
Dodajemy pokrojony drobno szczypior. Mieszamy wszystko.

Szparagi  myjemy i odrywamy zdrewniałe końcówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, dodajemy pokrojony w plasterki  ząbek czosnku, obrane i wymyte szparagi,  sól, pieprz i dusimy 5 minut, obracając od czasu do czasu szparagi.  Gotowe szparagi przekładamy na talerz i dodajemy pastę jajeczną. Posypujemy szczypiorkiem.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.