Pieczeń rzymska zwana klopsem

Wielkanoc już za pasem i tradycyjnie wędliny i pieczone mięso to ważne składniki na świątecznym stole. U mnie to już tradycja, że jest pieczony, rolowany boczek, karkówka, biała kiełbasa a w tym roku zrobię jeszcze klops czyli pieczone mielone mięso z gotowanymi jajkami.
Domowa wędlina to najlepszy dodatek do różnych sosów, sałatek. Wiemy jakie mięso i dodatki dajemy więc smakuje wybornie.
Dzisiaj przepis na taką pieczeń rzymską nazywaną  również klopsem. Mięso może być mieszane, wołowo-wieprzowe lub z indyka. Dobrze przyprawione i pieczone jest doskonałe zarówno na ciepło jak też na zimno jako wędlina.


Składniki

500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,

1 jajko,

4 jajka gotowane na twardo,

2 ząbki czosnku,

1 cebula,

Łyżka masła,

3 łyżki oleju,

5 łyżek bułki tartej,

2 łyżeczki chrzanu,

1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku,

1 łyżka sosu sojowego,

Sól, pieprz,

kminek do posypania,

Łyżka musztardy

Wykonanie

Mięso z łopatki mielimy, przekładamy do miski.

Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni na maśle i oleju.

4 jaja gotujemy na twardo i obieramy.

Dodajemy  do mięsa  surowe jajko, chrzan, paprykę, bułkę tartą, sos sojowy, podsmażoną cebulę,  doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy dokładnie około 4 minut.

Formę na keks ( około 25 cm) smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Następnie dajemy połowę mięsa do formy, na to dajemy ugotowane na twardo jajka, przykrywamy drugą częścią mięsa i formujemy wzgórek. Wierzch mięsa smarujemy musztardą i posypujemy kminkiem.
Piekarnik nagrzewamy wcześniej do 180 stopni. Pieczemy około 50 minut.

Smacznego !

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.