Pasztet drobiowy z pistacjami

Domowy pasztet to pewność z jakiego mięsa go robimy i co do niego dajemy. Ostatnio miałam ochotę na dobry, delikatny pasztet. Taki co daje się rozsmarować, z moim chlebem pszennym, z domowymi ogórkami kiszonymi.
Rozglądałam  się w sklepie ale jakoś po przeczytaniu co tam jest nie bardzo miałam ochotę. Pomyślałam sobie…przecież możesz sama go sobie zrobić. Kupiłam wątróbkę z indyka, udka kurczaka zagrodowego i reszta składników była tylko już dodatkiem. Pistacje, które uwielbiam były wisienką na torcie  do tego pasztetu.
Pasztet  wyszedł znakomity, delikatny, miękki, do chleba był idealny. Mój  brat nawet go pochwalił bo dostał do degustacji.
Dzielę się nim z Wami bo może przydać się na wielkanocny stół.

Składniki:

400 g wątróbki z indyka,

2 udka kurczaka zagrodowego,

6 łyżek masła,

2 ząbki czosnku,

1 duża  cebula pokrojona drobno w kostkę,

3/4 szklanki  śmietany kremówki 18 %,

Łyżeczka soli,

Pieprz świeżo mielony,

2 jajka

Pistacje

Wykonanie:

Udka kurczaka zagrodowego gotujemy około 50 minut z jarzynami ( marchewka, pietruszka, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, cebula, sól). Gotowe studzimy i oddzielamy z kości  na małe kawałki.
Wątróbkę czyścimy dokładnie żyłek i moczymy w mleku.

Cebulę dusimy na  średnim ogniu, na 2 łyżkach masła około 7 minut, mieszając od czasu do czasu . Następnie dodajemy wyciśnięty czosnek , śmietanę i gotujemy jeszcze około 7 minut aż cebula będzie miękka. Dodajemy pozostałe masło i mieszamy do rozpuszczenia masła  i zdejmujemy z ognia.Dajemy do blendera  wątróbkę, sos cebulowy, mięso z udek, jajka, sól, pieprz i blend ujemy na gładką masę. Przekładamy do żaroodpornych miseczek lub do formy na keks ( wyłożonej papierem do pieczenia), po wierzchu posypujemy rozdrobnionymi pistacjami i pieczemy,  w kąpieli wodnej  w piekarniku nagrzanym do 160 stopni  około 45-50  minut. Studzimy w temperaturze pokojowej a następnie przekładamy do lodówki do pełnego stężenia.

Podajemy z domowym chlebem pszennym.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.