Pasztet z fasoli i suszonych pomidorów

Doskonały pasztet z fasoli i suszonych pomidorów. Cudnie wygląda i smakuje nadzwyczajnie.
Zrobiłam go na Wielkanoc i bardzo smakował mojej rodzinie i nie tylko.

Jest wilgotny, delikatny i z domowym pieczywem, ogórkami kiszonymi czy innymi dodatkami jest przepyszny.

Składniki na 1 foremkę – keksową:

300 g fasoli jaśki,

1 słoik 350 ml suszonych pomidorów w oleju,

2 łyżki mąki ziemniaczanej,

2 ząbki czosnku,
2 łyżki posiekanej, świeżej bazylii,

2 liście laurowe, parę ziarenek ziela angielskiego,

2 jajka,

Sól, pieprz,

Pistacje,

Wykonanie

Fasolę, jeśli mamy suszoną moczymy wcześniej całą noc a następnie gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości i odcedzamy. Jeśli mam z puszki to odcedzamy i płuczemy.

Suszone pomidory odcedzamy z oliwy i kroimy na mniejsze kawałki.

Do blendera dajemy ugotowaną fasolę, pomidory, wyciśnięty czosnek, jajka, sól, pieprz i blendujemy na masę. 
Dodajemy do takiej masy bazylię i mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Doprawiamy ewentualnie solą, pieprzem.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.

Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki, posypujemy pistacjami i pieczemy 50  minut. Na spód piekarnika dajemy pojemnik z wodą.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Super przepis. Niedawno jadłam pyszny smalec z białej fasoli, czas na pasztet 😉

  2. Brenia
    17 kwietnia
    Odpowiedz

    🙂 Polecam bo jest dobry !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.