Pasztet z dyni i fasoli z suszonymi pomidorami

Pasztet z fasoli i dyni to propozycja dodatku do chleba dla wszystkich nie jedzących mięsa. Jest to też  alternatywa dla mięsożerców. Taka odmiana w menu dobrze robi.

Pasztet powstał w moich ulubionych składników czyli fasoli, dyni i suszonych pomidorów. Takie połączenie dało pyszny dodatek do chleba.

Kawałek tego pasztetu zabrałam do pracy  ( zabrałam też kromki domowego chleba) i poczęstowałam koleżankę. Powiedziała, że było to coś pysznego chociaż jest wielbicielką mięsnych dań.

Do takiego pasztetu dobrym dodatkiem są świeże pomidory lub kiszony ogórek ( moje ulubione połączenie ). Zachęcam do zrobienia takie pasztetu np. na Święta bo z pewnością będzie to pyszna odmiana od mięsnych wędlin.

DSC_0033

Składniki na 1 foremkę:

½ średniej wielkości dyni,

½ kg fasoli jaśki,

20 dag sera mozzarella,

Kilka plastrów suszonego pomidora,

Szczypta płatków papryczki chilli,

2 jajka,

Sól, pieprz,

Szczypta gałki muszkatałowej ,

Natka pietruszki

Wykonanie

Fasolę, jeśli mamy suszoną moczymy wcześniej całą noc a następnie gotujemy do miękkości i odcedzamy. Jeśli mam z puszki to odcedzamy i płuczemy.

Dynię  obieramy i gotujemy 15 minut w osolonej wodzie. Ugotowaną odcedzamy.

Do blendera dajemy dynię, ugotowaną fasolę, jajka, sól, pieprz i blendujemy na masę. Tak  rozdrobnioną masę przekładamy do miski i dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory, papryczkę chilli, szczyptę gałki muszkatołowej, pokrojoną drobno natkę pietruszki, starty ser mozarella i mieszamy wszystko.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i pieczemy 45 – 60 minut. Taki pasztet jest dobry z gęstą  śmietaną lub sosem jogurtowo-czosnkowym. Polecam, wypróbujcie.

 DSC_0035 DSC_0039

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 5

  1. 12 grudnia
    Odpowiedz

    jestem ogromną fanką dyni! pasztet stworzony dla mnie 🙂

    • Brenia
      12 grudnia
      Odpowiedz

      Ja też jestem wielbicielką dyni! Widać to na blogu bo jest dużo przepisów z dynią. Zachęcam do korzystania:) Pozdrawiam:)

  2. Agnieszka
    20 października
    Odpowiedz

    Chciałam zrobić pasztet z fasolką z puszki, ile muszę użyć puszek ?

  3. Agnieszka
    20 października
    Odpowiedz

    A tak konkretniej to ile dyni ? Mam taką 9 kg i będę robić różne przetwory. A fasolka z puszki, ile puszek ?

  4. Brenia
    21 października
    Odpowiedz

    Dyni potrzeba kilogram, świeżej. A fasolka może być z puszki.
    Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.