Jeśli szukacie pomysłu na świąteczne danie, to proponuję przygotować udka kaczki z jabłkami, w aromacie majeranku i rozmarynu. Dobra tradycja zawsze się sprawdza bo kaczka w zestawie z jabłkami, majerankiem i rozmarynem zawsze jest doskonała. Tym razem dodałam jeszcze do pieczenia cebulę i czosnek co dodatkowo wzbogaciło smak dania.
Takie udka są doskonałe i proste do przygotowania a z pieczonymi ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty lub ćwikłą z chrzanem smakują wybornie.
4 udka kaczki,
Sól, pieprz, majeranek, rozmaryn
4 jabłka – najlepiej twardych np. typu ligol,
1 łyżka masła,
2 ząbki czosnku,
1 cebula
Wykonanie
Uda kaczki myjemy, suszymy i doprawiamy solą i pieprzem.
Odstawiamy na 1godzię w chłodne miejsce.
Następnie uda kaczki doprawiamy majerankiem i przekładamy do naczynia, w którym będziemy piec. Dodajemy czosnek, cebulę pokrojoną w talarki, masło, 1/2 szklanki wody, przykrywamy i pieczemy w temperaturze 180 stopni 1,5 godziny.
Jabłka myjemy, przekrawamy na pół, wydrążamy nasiona i nacinamy po wypukłej części w paski. Dodajemy jabłka do udek kaczki, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i paroma gałązkami rozmarynu. Pieczemy bez nakrycia około 45 minut.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz