Biała kiełbasa pieczona z ziemniakami i cebulą

Na wielkanocnym stole biała kiełbasa to  jedno z obowiązkowych dań. Na blogu zrobił się już ruch przed wielkanocny i danie z białą kiełbasą pieczoną na kiszonej kapuście cieszy dużym powodzeniem.

Dzisiaj przepis na białą kiełbasę pieczoną na ziemniakach i aromatycznej, podsmażonej cebuli.
Wierzcie mi, że jest to coś pysznego.
Cebula uduszona na wolnym ogniu, na maśle z rozmarynem i majerankiem jest idealnym dodatkiem do ziemniaków i białej kiełbasy. Wszystko razem pieczone, gdzie smaki przenikają się w trakcie pieczenia, białej kiełbasy doprawionej czosnkiem i majerankiem, aromatycznej cebuli i ziemniaków. Razem stanowią smak jak milion dolarów. 

Składniki:

5-6 białych surowych kiełbas,

700 g ziemniaków,

1  łyżka majeranku,

1/3 łyżeczki rozmarynu

2 liście laurowe,

4 cebule,

2 ząbki czosnku,

2 łyżki masła,

Sól, pieprz

Wykonanie

Ziemniaki obieramy i gotujemy na pół twardo, odcedzamy i studzimy.
Kiełbasy zagotowujemy w gorącej wodzie 2 minuty.

Na patelni rozgrzewamy masło i łyżkę oliwy, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, sól, pieprz, rozmaryn i łyżkę majeranku i smażymy na małym ogniu do miękkości.

Półmisek, gdzie będziemy piec smarujemy masłem, na spód układamy pokrojone w plasterki ziemniaki, dodajemy liście laurowe, doprawiamy solą, pieprzem. Na to dajemy podsmażoną cebulę i na koniec kiełbasy. Kiełbasy nacinamy z wierzchu.

Wcześniej nagrzewamy piekarnik  do 200  stopni i pieczemy kiełbaski  około 45 minut.

Podajemy z ulubionymi dodatkami: chrzanem, majonezem wymieszanym z musztardą dijon lub co tam lubimy.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.