Proste ale pyszne ciasto z sezonowymi owocami, to najlepszy deser do jesiennej kawy. Ciasto jest maślane, kruche i w połączeniu z owocami smakuje wybornie.
Jeśli znudzą się Wam po lecie lody , to takie ciasto z sezonowymi owocami ( śliwki, jeżyny, morele, brzoskwinie, jabłka…) posmakuje jak milion dolarów .
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2021/09/F9329897-9FD0-440D-BE4B-C7399B935B4C-682x1024.jpeg)
Składniki na blaszkę o wymiarach 26/29 cm:
400 g mąki pszennej,
2 żółtka,
2 łyżki cukru pudru,
1 łyżka cukru waniliowego,
150 g masła,
2 łyżki zimnego mleka,Sezonowe owoce – jeżyny, morela, śliwki
Wykonanie:
Przygotowujemy ciasto:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło (schłodzone), żółtka, cukier i nożem siekamy wszystkie składniki. Dodajemy mleko i zagniatamy ciasto ręcznie.
Dajemy ciasto na około 30 minut do lodówki. Owoce myjemy, wyjmujemy pestki i dzielimy na 4 części każdą śliwkę i morelę.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Ciasto dzielimy na 2 części.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, rozwałkowujemy jeden kawałek ciasta i wykładamy na papier, na ciasto wykładamy owoce. Drugi kawałek ciasta ścieramy na tarce, na grubych oczkach na całe ciasto w miarę równomiernie. Pieczemy w piekarniku około 35-40 minut.
Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2021/09/5EFF8D92-1A21-4036-8AFE-AF3C82F44003-1024x682.jpeg)
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2021/09/D43104CD-F33A-4546-B2DE-4B61C78DE914-682x1024.jpeg)
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz