Maślane ciasto z sezonowymi owocami

Proste ale pyszne ciasto z sezonowymi owocami, to najlepszy deser do jesiennej kawy. Ciasto jest maślane, kruche i w połączeniu z owocami smakuje wybornie.
Jeśli znudzą się Wam po lecie lody , to takie ciasto z sezonowymi owocami ( śliwki, jeżyny, morele, brzoskwinie, jabłka…) posmakuje jak milion dolarów .

Składniki na blaszkę o wymiarach  26/29 cm:

400 g mąki pszennej,

2 żółtka,

2 łyżki cukru pudru,

1 łyżka cukru waniliowego,

150 g  masła,

2 łyżki zimnego mleka,Sezonowe owoce – jeżyny, morela, śliwki

Wykonanie:

Przygotowujemy ciasto:

Do miski przesiewamy  mąkę, dodajemy masło (schłodzone), żółtka, cukier i nożem siekamy wszystkie składniki. Dodajemy mleko i zagniatamy ciasto ręcznie.

Dajemy ciasto na około 30 minut do lodówki. Owoce  myjemy, wyjmujemy pestki i dzielimy na 4 części każdą śliwkę i morelę.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Ciasto dzielimy na 2 części.

Formę wykładamy papierem do pieczenia,  rozwałkowujemy jeden kawałek ciasta i wykładamy na  papier, na ciasto wykładamy owoce. Drugi kawałek ciasta ścieramy na tarce, na grubych oczkach na całe ciasto w miarę równomiernie. Pieczemy w piekarniku około 35-40  minut.
Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.