Mazurek z kremem z matchy, białej czekolady i mascarpone

Mazurek to tradycja na wielkanocnym stole. Pomysłów na niego jest mnóstwo bo to zależy jakie ciasto zrobimy: maślane, czekoladowe  lub tak jak u mnie z ziarnami sezamu. Takie ciasto doskonale komponuje się z trochę egzotycznym kremem z matchy, białej czekolady i serka mascarpone. 
Krem jest z aromatem i zielonym kolorem matchy, japońskiej sproszkowanej herbaty, słodycz to biała czekolada a puszystość i kremowy smak  to zasługa serka mascarpone. Do tego dodałam konfiturę z czarnej porzeczki bo jest lekko kwaskowata i idealnie się tu sprawdza. 
Spróbujcie jeśli lubicie eksperymentować w kuchni z różnymi smakami. 

Składniki:

ciasto:

200 g mąki pszennej,

1 jajko,

50 g cukru pudru,

150 g zimnego masła,

szczypta soli,

1/2 szklanki ziaren sezamu,

Konfitura z czarnej porzeczki  lub inna np. malinowa,

Płatki migdałów

Krem:

2 tabliczki białej czekolady,

1 1/2 łyżki herbaty w proszku matcha,

200 g serka mascarpone

Wykonanie:

Przygotowujemy ciasto. Ziarna sezamu prażymy wcześniej na suchej patelni aż będą lekko brązowe i   studzimy.
Do miski/blendera dajemy mąkę, jajko, sezam, cukier puder, zimne masło pokrojone w kostkę i szczyptę soli. Mieszamy do połączenia składników i chwilę wyrabiamy. Zawijamy w folię i dajemy do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na 15 minut. 
Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni. 
Blachę  wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy i formujemy z niego duże jajo. Przekładamy na wałku na blachę.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku  około 15 minut, uważając aby się ciasto nie przepaliło. Wyjmujemy i studzimy.

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy przesianą na sitku matchę, mieszamy aż wszystko się połączy.  Studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy po łyżce mascarpone i ucieramy na gładką masę. Na wystudzone ciasto dajemy konfiturę, na to dajemy krem z matchy. Dekorujemy płatkami migdałowymi i pistacjami. Chłodzimy mazurka godzinę w lodówce.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.