Galette z rabarbarem i truskawkami

Maj, miesiąc najpiękniejszej zieleni, kwiatów, szparagów i innych młodych, świeżych pyszności. Nie wiem jak Wy ale ja z utęsknieniem czekam na MAJ i jak tylko pojawiają się szparagi, młoda kapusta rabarbar czy truskawki, nawet jak nie są polskie, to ruszam na zakupy. Po zimie takie smakołyki smakują jak milion dolarów.
Dzisiaj mam dla Was przepis na doskonały deser do kawy – galette z rabarbarem i truskawkami. Sezonowe, pyszne, na ciepło czy na zimno, z lodami lub bitą śmietaną.


Składniki 1 galette:

Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej tortowej,
100 g zimnego masła,
1 jako,
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany,
1 płaska łyżka cukru,
Szczypta soli,

Owoce:
5-6 gałązek rabarbaru,
Parę truskawek,
Łyżeczka cynamonu,
2 łyżki cukru,
Łyżka płaska  mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka cukru wanilinowego,
1 jajko do roztrzepania,

Wykonanie:

Przygotowujemy ciasto:

Masło musi być zimne,  kroimy na małe kawałki.
Składniki wraz z masłem  dajemy do miksera i zagniatamy ciasto.
Gotowe ciasto zawijamy w folię i dajemy na godzinę do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy owoce.

Rabarbar myjemy i kroimy w kawałki, dajemy do miski. Dodajemy łyżeczkę cukru waniliowego, cukier, mąkę ziemniaczaną, cynamon, mieszamy. Truskawki myjemy i kroimy w kawałki.

Ciasto wyjmujemy, układamy na papierze do pieczenia, wcześniej podsypujemy papier mąką. Przykrywamy drugim papierem i wałkujemy.
Na gotowe ciasto dajemy rabarbar, truskawki, zwijamy boki ciasta do środka.
Ciasto po bokach smarujemy rozbitym jakiem, posypujemy cukrem.

Wcześniej nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Pieczemy w 220 stopniach 20-30 minut, aż ciasto będzie rumiane.

Najlepsze jeszcze ciepłe z lodami.
Smacznego !

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.