Krokiety z mięsem i kiszoną kapustą

Nie wiem jak Wy ale ja jak robię rosół, to zazwyczaj z mięsa wołowego lub mieszany z kurczakiem/kurą. Staram się kupować dobrego kurczaka/kurę z wolnego chowu. Wołowe mięso na rosół też kupuję dobre. Do tego warzywa, zioła i rosół jest pyszny, aromatyczny.
Mięso gotowane w rosole jest aromatyczne i dobrze ugotowane bo rosół gotuje się długo, na małym ogniu. Jak zostaje po takim rosole mięso to koniecznie trzeba je wykorzystać do równie pysznego dania. Robię wtedy pierogi albo krokiety, jedne i drugie u mnie schodzą ekspresowo.
Ostatnio nie gotowałam długo rosołu więc w końcu przyszła ochota na niego. Kupiłam dobre wołowe mięso i po ugotowaniu zmieliła i zmieszałam z ugotowaną kiszoną kapustą. Kiszona kapusta dodaje charakteru, więc i tym razem farsz był doskonały.

Takie krokiety są idealne na obiad czy  imprezę np z czystym barszczykiem.

Składniki:

Ciasto na naleśniki:

1 1/2   szklanki mąki pszennej

szczypta soli,

1 szklanka  gazowanej  wody,

 1/2 szklanki mleka,

2 jajka

farsz:

Wołowe/ mieszane z kurczakiem mięso z rosołu ,

1/2  kg kiszonej kapusty,

panierka:

2 jajka,

3 łyżki mleka,

bułka tarta

Wykonanie

Przygotowujemy farsz :
Kapustę kiszoną zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, 2 ziela angielskie  i gotujemy do miękkości. Ugotowaną odcedzamy z wody i wyciskamy nadmiar wody. Kroimy na mniejsze kawałki.

Ugotowane mięso z rosołu mielimy.

Na patelni podsmażamy, na małym ogniu na maśle  klarowanym/oleju pokrojoną w kostkę cebulę, do miękkości czyli 4-5  minut.
Dodajemy  zmielone mięso, ugotowaną kiszoną kapustę  i  podsmażamy  razem z cebulką, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.  Musi być dobrze przyprawione

Przygotowujemy ciasto na naleśniki.
Do jednego naczynia wsypujemy mąkę,  sól, gazowaną  wodę, mleko, jajka. Wyrabiamy ciasto mikserem lub trzepaczką około 4 min. Ciasto musi mieć konsystencje lekkiej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody. Smażymy cienkie placki naleśnikowe.

Każdy naleśnik smarujemy farszem i składamy na krokiet.

Krokiety obtaczamy w roztrzepanym jajku z mlekiem  i bułce i obsmażamy na złoto.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.