Pierogi z kapustą kiszoną i mięsem z rosołu

Pierogi to polski comfort food,  który z różnymi regionalnymi dodatkami smakuje wybornie. U mnie pierogi to podstawa. Mama robiła najlepsze pierogi na świecie. Nikt w rodzinie nie dorównał mamie smakiem farszów a przede wszystkim ciastem do pierogów.
Dzisiaj mam dla Was przepis na pierogi z farszem z mięsa z rosołu z kapustą kiszoną. Jak gotuję rosół, który w zimie jest najlepszy, to z mięsa robię albo krokiety albo pierogi.
Kiszona kapusta  dodaje pierogom charakteru bo jest kwaśna.
Do farszu koniecznie smażona na maśle, krojona w kostkę cebula.
Przepyszne !

Składniki na ciasto;

1  kg mąki,

Około 1 1/2   szklanki gorącej wody,

1 jajko,

1 łyżka masła,

1 łyżeczka soli

4 łyżki oliwy

farsz:

Mięso wołowe z rosołu

1/2  kg kiszonej kapusty,

2 cebule,

4 łyżki masła,

sól pieprz

Wykonanie

Przygotowujemy farsz :
Kapustę kiszoną zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, 2 ziela angielskie  i gotujemy do miękkości. Ugotowaną odcedzamy z wody i wyciskamy nadmiar wody. Kroimy na mniejsze kawałki.

Ugotowane mięso z rosołu mielimy.

Na patelni podsmażamy, na małym ogniu na maśle  klarowanym/oleju pokrojoną w kostkę cebulę, do miękkości czyli 4-5  minut.
Dodajemy  zmielone mięso, ugotowaną kiszoną kapustę  i  podsmażamy  razem z cebulką, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.  Musi być dobrze przyprawione

Przygotowujemy ciasto.

Na stolnicę  wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, olej, sól. Masło dajemy do gorącej wody, mieszamy, dodajemy do ciasta. Wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być twarde; musi się lekko rozwałkować i lekko lepić więc w razie potrzeby uzupełniamy wodą/ mąką

Ciasto rozwałkowujemy ( średnio cienko) i  wykrawamy  nie za duże koła. Następnie   wkładamy farsz i lepimy pierogi.

Do większego garnka wlewamy wodę, dodajemy sól, zagotowujemy, wrzucamy pierogi i gotujemy około 1 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch.

Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na maśle, na średnim ogniu do miękkości.

Pierogi wykładamy na talerz i  polewamy cebulką. Mniam !

 

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.