Na temat pierogów wszystko zostało już napisane. Albo je uwielbiamy albo nie lubimy. Raczej to pierwsze bo nie znam nikogo kto nie lubi pierogów.
Dzisiaj u mnie pierogi z młodą kapustą i pieczarkami. Znakomite, smaczne, z podsmażoną cebulką smakują jak milion dolarów.
Jeśli chcecie zrobić to czym prędzej bo za chwilę młoda kapusta nie będzie młoda. Do dzieła.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2019/07/0FE7798E-920C-4115-99D2-5715D6B89232-683x1024.jpeg)
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej,
3/4 szklanki ciepłej wody,
1 jajko,
2 łyżki oleju
Płaska łyżeczka soli
farsz:
400 g pieczarek,
2 cebule,
Główka młodej kapusty,
Sól, pieprz
2 – 3 łyżki masła
Wykonanie:
Przygotowujemy farsz:
Kapustę przekrawamy na 4 części, myjemy i szatkujemy. Dajemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy kapustę. Wystudzoną odciskamy z wody i kroimy drobno.
Pieczarki myjemy i kroimy na małe kawałki.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na maśle. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy aż pieczarki będą lekko zarumienione.
Farsz pieczarkowy mieszamy z kapustą, doprawiamy solą i pieprzem.
Na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę, sól, olej i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być twarde; musi się lekko rozwałkować i lekko lepić więc w razie potrzeby uzupełniamy wodą/ mąką.
Ciasto rozwałkowujemy (średnio cienko) i szklanką wykrawamy kółka. Każde kółko nadziewamy farszem i lepimy pierogi.
Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy pierogi i gotujemy około 2 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch. Ugotowane pierogi odcedzamy.
Masło topimy na patelni, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i smażymy na małym ogniu aż będzie rumiana.
Pierogi wykładamy na talerz i polewamy roztopionym masłem z cebulką.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2019/07/59E89709-1F76-41B0-82C7-E4FABB7209C4-683x1024.jpeg)
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2019/07/6A82D70A-5F8F-4A46-A45C-9404AA96B8AB-1024x683.jpeg)
Pierogi z pieczarkami to dla mnie nowość. Bardzo ciekawy smak.