Pierogi z młodej kapusty i pieczarek

Na temat pierogów wszystko zostało już napisane. Albo je uwielbiamy albo nie lubimy. Raczej to pierwsze bo nie znam nikogo kto nie lubi pierogów.
 Dzisiaj u mnie pierogi z młodą kapustą i pieczarkami. Znakomite, smaczne, z podsmażoną cebulką smakują jak milion dolarów. 


Jeśli chcecie zrobić to czym prędzej bo za chwilę młoda kapusta nie będzie młoda. Do dzieła.

Składniki na ciasto:

500 g  mąki pszennej, 

3/4   szklanki ciepłej wody,

1 jajko,

2 łyżki oleju

Płaska łyżeczka soli

farsz:

400 g pieczarek,

 2  cebule,

Główka młodej kapusty,

Sól, pieprz

2 – 3 łyżki masła

Wykonanie:

Przygotowujemy farsz:

Kapustę przekrawamy na 4 części, myjemy i szatkujemy. Dajemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy kapustę. Wystudzoną odciskamy z wody i kroimy drobno.

Pieczarki myjemy i  kroimy na małe kawałki.

Cebulę kroimy  w drobną kostkę i dusimy  na maśle. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy aż pieczarki będą lekko zarumienione.

Farsz pieczarkowy  mieszamy z kapustą, doprawiamy solą i pieprzem.

Na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę, sól, olej  i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być twarde; musi się lekko rozwałkować i lekko lepić więc w razie potrzeby uzupełniamy wodą/ mąką.

Ciasto rozwałkowujemy (średnio cienko) i szklanką wykrawamy kółka. Każde kółko nadziewamy farszem i lepimy pierogi.

Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy pierogi i gotujemy około 2 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch. Ugotowane pierogi odcedzamy.

Masło topimy na patelni, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i smażymy na małym ogniu aż będzie rumiana. 
Pierogi wykładamy na talerz i  polewamy roztopionym masłem z cebulką.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.