Pierogi z czereśniami z polewą jogurtowo-waniliową

Pierogi z owocami to ulubione danie moich dzieci. Jako małe dzieci bardzo je lubili i jako dorosłe mają tak samo.

Podczas ostatniego pobytu w rodzinnym Przemyślu, nazbieraliśmy całe mnóstwo pysznych czereśni. Drzewo czereśniowe jest bardzo duże i w tym roku wyjątkowo obrodziło owocami . Mam duży sentyment do czereśni w moim rodzinnym ogrodzie bo sadził ją mój tata, było malutkim krzaczkiem a ja miałam wtedy 5 lat i marzyłam aby było już duże i miało mnóstwo owoców. Jak widać marzenie się spełniło bo w tym roku drzewo obrodziło wyjątkowo.

Ponieważ nie lubię marnować takich dobrodziejstw, więc z tych czereśni, które zostały po zjedzeniu ( dużo zostało ) postanowiłam zrobić między innymi pierogi. Do tego zrobiłam sos z naturalnego jogurtu i olejku waniliowego i wyszły pierogi z pyszną polewą waniliową.

DSC_0069

Składniki:

300 g mąki pszennej

1 jajko

2 łyżki oleju

½ szklanki ciepłej wody,

½ szklanki mleka,

Czereśnie,

2 łyżki cukru,

Łyżeczka cukru waniliowego,

jogurt naturalny,

łyżeczka cukru pudru,

parę kropel olejku waniliowego

Wykonanie:

Czereśnie myjemy, drylujemy z pestek i dodajemy cukier i cukier waniliowy – mieszamy.

Na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę z mlekiem,  olej   i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być twarde; musi się lekko rozwałkować i lekko lepić. W razie potrzeby dodajemy trochę ciepłej wody lub mąki.

Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto( o średnicy około 2-3 mm)  i szklanką wykrawamy kółka. My lubimy dość małe pierogi więc używam szklanki o średnicy 6 cm.

Kółko wykrojone szklanką dodatkowo rozgniatam ręką a następnie nakładam po 1 czereśni i lepię pierogi. Jeśli jest taka potrzeba podsypuję mąką.

Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy pierogi i gotujemy około 2 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch. Odcedzamy i przekładamy na talerz.

Jogurt naturalny mieszamy z cukrem pudrem i olejkiem waniliowym. Odcedzone, jeszcze ciepłe pierogi polewamy sosem jogurtowo- waniliowym. .

 DSC_0060 DSC_0057

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

  1. Z czereśniami to ja jeszcze pierogów nie jadłam.
    Kiedyś u babci też miałam drzewo z czereśniami, ale zostało ścięte i już nie mam takich swoich, domowych czereśni 🙁

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.