Krewetki w tempurze z sosem Aioli

Przed nami Walentynki i zapewne szukacie pomysłu na danie na romantyczną kolację. Krewetki to idealne danie na taką okazję.
Moja dzisiejsza propozycja to krewetki w tempurze z sosem Aioli. Wierzcie mi jest to doskonałe. Krewetki wcześniej trzeba zamarynować. W międzyczasie przygotować ciasto na tempurę i domowy sos Aioli.  Do ciasta koniecznie trzeba schłodzić wodę, musi być prawie lodowata.
Takie krewetki trzeba podawać od razu bo wtedy są chrupiące,

Składniki:

600 g krewetek świeżych dużych,

100 ml białego wina,

4 ząbki czosnku,

Łyżeczka miodu,

1  limonka,

szczypta soli, pieprz,

Olej do smażenia

Ciasto na tempurę:

1/2 szklanki mąki kukurydzianej,

1/2 szklanki mąki pszennej,

1 szklanka lodowatej wody,

sól

Sos Aioli:

2 żółtka,

2 małe ząbki czosnku,

Sok z 1/2 cytryny,

Około 200 ml oliwy,

Sól, pieprz

Wykonanie:

Krewetki myjemy, obieramy ze skorupek ale zostawiamy ogonki, oczyszczamy i wkładamy do miski.

W misce mieszamy wino, posiekany czosnek, sok z 1 limonki, pokrojone w plasterki chili oraz miód. Tak przygotowanym sosem polewamy krewetki, mieszamy i marynujemy, przechowujemy w lodówce 1- 2 godziny.

Przed panierowaniem dokładnie czyścimy krewetki z marynaty i osuszamy na ręczniku papierowym.

W między czasie przygotowujemy sos Aioli i ciasto na tempurę.

Sos Aioli. Jajka myjemy dokładnie i sparzamy a następnie oddzielamy żółtka. Dajemy żółtka do pojemnika, gdzie będziemy ubijać. Czosnek kroimy w małe kawałki i rozcieramy w moździerzu na drobno. Dodajemy do żółtek sok z cytryny, roztarty czosnek i ubijamy. Dodajemy w trakcie ubijania po troszkę oliwy, lejemy lekkim strumieniem, cały czas ubijając. Po chwili powinien być gęsty sos, dodajemy sól, pieprz do smaku i dajemy na chwilę do lodówki.

Tempura. W misce przesiewamy mąki, dodajemy żółtko, sól i lodowatą wodę. Mieszamy i ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

W naczyniu gdzie będą smażone krewetki ( w głębokim tłuszczu) podgrzewamy olej i jak będzie dobrze rozgrzany, maczamy krewetki w cieście i smażymy na głębokim tłuszczu około 2-3 minuty . Wyjmujemy delikatnie szczypcami krewetki na talerz, wyłożony ręcznikiem papierowym.

Krewetki wykładamy na talerz/miskę, skrapiamy sokiem z cytryny i  podajemy z sosem Aioli. Można zrobić dodatkowo sałatkę z miksu sałat z sosem vinegret. I oczywiście z białym schłodzonym winem.


Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.