Przed nami Walentynki i zapewne szukacie pomysłu na danie na romantyczną kolację. Krewetki to idealne danie na taką okazję.
Moja dzisiejsza propozycja to krewetki w tempurze z sosem Aioli. Wierzcie mi jest to doskonałe. Krewetki wcześniej trzeba zamarynować. W międzyczasie przygotować ciasto na tempurę i domowy sos Aioli. Do ciasta koniecznie trzeba schłodzić wodę, musi być prawie lodowata.
Takie krewetki trzeba podawać od razu bo wtedy są chrupiące,
Składniki:
600 g krewetek świeżych dużych,
100 ml białego wina,
4 ząbki czosnku,
Łyżeczka miodu,
1 limonka,
szczypta soli, pieprz,
Olej do smażenia
Ciasto na tempurę:
1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
1/2 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka lodowatej wody,
sól
Sos Aioli:
2 żółtka,
2 małe ząbki czosnku,
Sok z 1/2 cytryny,
Około 200 ml oliwy,
Sól, pieprz
Wykonanie:
Krewetki myjemy, obieramy ze skorupek ale zostawiamy ogonki, oczyszczamy i wkładamy do miski.
W misce mieszamy wino, posiekany czosnek, sok z 1 limonki, pokrojone w plasterki chili oraz miód. Tak przygotowanym sosem polewamy krewetki, mieszamy i marynujemy, przechowujemy w lodówce 1- 2 godziny.
Przed panierowaniem dokładnie czyścimy krewetki z marynaty i osuszamy na ręczniku papierowym.
W między czasie przygotowujemy sos Aioli i ciasto na tempurę.
Sos Aioli. Jajka myjemy dokładnie i sparzamy a następnie oddzielamy żółtka. Dajemy żółtka do pojemnika, gdzie będziemy ubijać. Czosnek kroimy w małe kawałki i rozcieramy w moździerzu na drobno. Dodajemy do żółtek sok z cytryny, roztarty czosnek i ubijamy. Dodajemy w trakcie ubijania po troszkę oliwy, lejemy lekkim strumieniem, cały czas ubijając. Po chwili powinien być gęsty sos, dodajemy sól, pieprz do smaku i dajemy na chwilę do lodówki.
Tempura. W misce przesiewamy mąki, dodajemy żółtko, sól i lodowatą wodę. Mieszamy i ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
W naczyniu gdzie będą smażone krewetki ( w głębokim tłuszczu) podgrzewamy olej i jak będzie dobrze rozgrzany, maczamy krewetki w cieście i smażymy na głębokim tłuszczu około 2-3 minuty . Wyjmujemy delikatnie szczypcami krewetki na talerz, wyłożony ręcznikiem papierowym.
Krewetki wykładamy na talerz/miskę, skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy z sosem Aioli. Można zrobić dodatkowo sałatkę z miksu sałat z sosem vinegret. I oczywiście z białym schłodzonym winem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz