Krewetki ze szparagami w cytrynowym aromacie

Doskonałe danie przygotowywane w jednym naczyniu – dużej patelni. Szparagi  i krewetki są znakomite do takich szybkich dań bo nie trzeba ich gotować długo. Smak i aromat cytryny dodają potrawie lekkości i rześkości. Można je zjeść same, z ryżem lub makaronem ryżowym.

Składniki:

500 g krewetek królewskich 

1 chili ( mała papryka ostra )

5 ząbków czosnku

Łyżka  oliwy,

2 łyżki masła,

Starty kawałek imbiru – 2 cm

kieliszek białego wytrawnego wina

sól , pieprz do smaku

Sok z 1/2  i starta skórka z 1/2  cytryny,

Pęczek zielonych szparagów,

Świeża kolendra

Wykonanie:


Krewetki myjemy, obieramy ze skorupek, oczyszczamy i wkładamy do miski.

Czosnek siekamy w plasterki, papryczkę chilli kroimy w paski.

Ze szparagów odcinamy zdrewniałe części i myjemy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, dodajemy czosnek, chilli,  imbir , wino i chwilkę dusimy. Dodajemy na jednej połowie patelni krewetki, na drugiej  szparagi, podsmażamy około  4 minut – mieszając jedno i drugie.  Następnie dodajemy sok z cytryny i skórkę,  gotujemy około 2 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Posypujemy kolendrą.
Możemy podać same lub z  ryżem lub makaronem  ryżowym.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.