Kremowe risotto w maślano-limonkowym sosie z krewetkami, imbirem i kolendrą

Risotto to znakomite danie z ryżu, można dodawać różne smaki, dodatki i smakuje znakomicie.
Kupuje specjalny ryż do risotto bo lubię go mieć pod ręką gdyby przyszła ochota na coś w stylu risotto. Mam go jako jeden z obowiązkowych składników w domu.

Dzisiaj risotto wyjątkowo pyszne, aromatyczne z dodatkiem krewetek.
Imbir, czosnek, kolendra i sok z limonki to doskonałe połączenie.

Składniki

Około 1 ½ szklanki ryżu do risotto,

2-3  ząbki czosnku,

Bulion warzywny lub woda– około 1 litra,

3 łyżki masła,

Kawałek imbiru- 3 cm,

Świeża kolendra,

Starty ser parmezan,

½ kieliszka białego wina,

40 dag krewetek królewskich,

sól , pieprz do smaku

sok z 1 limonki,

Wykonanie

Krewetki  czyścimy ze skorupek i myjemy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy  krewetki, masło, sól, pieprz. Dusimy minutę (czym dłużej smażymy to będą twardsze).

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojony drobno czosnek, starty imbir i dusimy na małym ogniu około minuty.  Po tym czasie dajemy ryż , chwilkę smażymy a następnie dodajemy bulion ( około 1/3 szklanki) i dokładnie mieszamy.

Jak płyn już wyparuje, dodajemy następną porcję bulionu i mieszamy. Kontynuujemy te czynności około 15 minut aż ryż będzie aldente.

Na koniec dodajemy krewetki z całym sosem z patelni, podlewamy wszystko winem, mieszamy i dusimy około 4 -5 minut. Na koniec dodajemy sok z limonki, doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i parmezanem i mieszamy.

Posypujemy świeżą kolendrą i dajemy ewentualnie plasterki chilli.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.